Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Pracovné možnosti v londýnskom finančnom sektore vlani prudko klesli

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Nepriaznivý vývoj pracovných možností v londýnskom finančníctve bol najvýraznejší v závere minulého roka, keď vo 4. kvartáli klesol počet voľných pracovných miest v medziročnom porovnaní o 42 %.

Londýn 15. januára (TASR) - Pracovné možnosti v londýnskom finančnom sektore v minulom roku prudko klesli. Uviedla to personálna firma Morgan McKinley. Ako dôvod uviedla turbulencie na trhoch a vysokú infláciu, ktorá spôsobila, že zamestnávatelia začali výraznejšie znižovať náklady. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Počet voľných pracovných miest v oblasti financií klesol v roku 2023 v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 38 %, uviedla Morgan McKinley vo svojom prieskume London Employment Monitor. Znížil sa aj počet záujemcov o prácu v tejto oblasti, ich počet však klesol iba o 16 %.

Nepriaznivý vývoj pracovných možností v londýnskom finančníctve bol najvýraznejší v závere minulého roka, keď vo 4. kvartáli klesol počet voľných pracovných miest v medziročnom porovnaní o 42 %. To je najvýraznejší pokles od svetovej finančnej krízy v roku 2008.

Aj keď banky zaznamenali vlani veľmi dobré zisky, tlak vysokej inflácie, prepad objemu fúzií a akvizícií a zvyšujúce sa geopolitické napätie zhoršili ich vyhliadky na ďalšie obdobie. Viaceré veľké spoločnosti preto pristúpili k rušeniu pracovných miest, čo situáciu na trhu práce ešte zhoršilo. Banka Barclays zrušila tisícky pracovných pozícií a podobným smerom sa vybrala napríklad aj švajčiarska veľkobanka UBS potom, ako pohltila konkurenta Credit Suisse. V rámci rozsiahleho znižovania počtu zamestnancov neobišla ani Londýn.