Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

PERIPETIE:V priemyselnom parku vo Vígľaši spustil výrobu prvý investor

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Detvianska spoločnosť ASL-Tech, zameraná na zváranie a opracovanie strojných súčiastok na CNC strojoch, investovala do výstavby prvej haly 1,2 milióna eur.

Vígľaš-Pstruša 27. júna (TASR) - V priemyselnom parku Vígľaš-Pstruša v okrese Detva, začal po takmer desiatich rokoch od jeho postavenia, vyrábať prvý investor. Detvianska spoločnosť ASL-Tech, zameraná na zváranie a opracovanie strojných súčiastok na CNC strojoch, investovala do výstavby prvej haly 1,2 milióna eur.

Podľa konateľa spoločnosti Andreja Ambrózyho záujem investovať a etablovať sa v parku ale narážal od začiatku na mnoho prekážok. "Keď sme pred tromi rokmi išli do tohto projektu, z každej strany sme boli ubezpečovaní, že je všetko v poriadku a pripravené máme všetky inžinierske siete," povedal TASR. Nebol to však podľa neho tak.

Siete, ktoré mali byť hotové do konca roku 2015 boli (aj to nie v celom rozsahu), odovzdané až o rok neskôr. Keďže firma nemohla vyrábať, strácala tak medzičasom desiatky tisíc eur na páde kurzu eura voči doláru, splátkach banke či istinách dodávateľovi elektrickej energie. S odďaľovaním výroby boli spojené aj ďalšie problémy vo vzťahu k odberateľom, partnerom i zamestnancom.

Spoločnosť ASL-Tech vstúpila na trh v roku 2007 s cieľom dodávať odberateľom zvárané časti strojov. Podnikala vo výrobnej hale Spojenej školy v Detve a ročne robila objemy vo výške asi 2 milióny eur. "Výrobky od nás vyvážame do krajín EÚ, ale veľké percento sa vyváža aj do takzvaných tretích krajín," hovorí ďalej Ambrózy.

Dostavbou novej haly vo Vígľaši-Pstruši počítajú so zvýšením objemu výroby na 3 milióny eur. "Ak sa v budúcnosti podarí aj výstavba druhej výrobno-montážnej haly a uvedenie vlastného výrobku na trh, obrat sa bude ešte zvyšovať," pripomína. Spolu s tým by sa mohla zvýšiť aj zamestnanosť. Dnes firma dáva prácu asi 50 ľudom.