Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Plavba na Dunaji sa pre nízku hladinu vody zastavila

Na archívnej snímke hladina rieky Dunaj 17. októbra 2018 v maďarskom meste Baja. Foto: TASR/AP

Väčšina maďarského obilia je prepravovaná práve loďami po Dunaji. Predseda Celoštátneho združenia pestovateľov obilia Petőházi denníku povedal, že od leta nenaložili obilím prakticky ani jednu loď.

Budapešť 20. novembra (TASR) - Lodná preprava na Dunaji v Maďarsku sa pre dlhotrvajúcu nízku hladinu vody prakticky zastavila, uviedol v utorok denník Magyar Idők, podľa ktorého sa preto v silách hromadí množstvo obilia.

Väčšina maďarského obilia je prepravovaná práve loďami po Dunaji. Predseda Celoštátneho združenia pestovateľov obilia Tamás Petőházi denníku povedal, že od leta nenaložili obilím prakticky ani jednu loď.

"Problémom je, že skladové kapacity sú obmedzené, všetky silá v okolí rieky sú už prenajaté a naplnené obilím i kukuricou. Významná časť týchto plodín je ešte stále u farmárov," dodal s poznámkou, že záujem o obilie je stále veľký.

Prevoz tovaru na cestách je podľa slov predsedu o 15-20 % drahší než po vode.

Perspektíva nie je priaznivá, pretože v nadchádzajúcich dňoch síce má pršať, avšak stav hladiny Dunaja sa výrazne nezlepší. K tomu, aby bola rieka splavná, bude potrebných niekoľko mesiacov. V predaji obilia a v zásobách sa situácia môže znormalizovať až na jar budúceho roka, konštatoval denník, podľa ktorého sa to určite prejaví aj na cenách obilia.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)