Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Požadované zvýšenie miezd vo VW Slovakia považuje Žiga za iracionálne

Na archívnej snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga Foto: TASR - Jakub Kotian

Žiga zároveň pripomenul, že koncern VW na Slovensku za posledných päť rokov investoval na Slovensku približne 1,8 miliardy eur.

Bratislava 14. júna (TASR) - Požadované 16-% zvýšenie miezd vo firme Volkswagen Slovakia (VW SK) je iracionálne. Uviedol to po dnešnom rokovaní vládneho kabinetu šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD) v reakcii na vyhlásenie štrajku v bratislavskej automobilke.

"Vzhľadom na to, že výška platov (vo VW SK) je dosť vysoká a vzhľadom na to, že priemer mzdy na Slovensku v podobnom alebo rovnakom odvetví nie je taký vysoký, považujem skokovitý nárast miezd, o 16 % v jednom roku, za iracionálny," priblížil Žiga.

Takýto tlak na mzdy môže podľa neho zneistiť uvažovanie koncernu ako je Volkswagen, či má ďalej zostať a investovať na Slovensku. Žiga zároveň pripomenul, že koncern VW na Slovensku za posledných päť rokov investoval na Slovensku približne 1,8 miliardy eur.

Predseda Moderných odborov Volkswagen Zoroslav Smolinský dnes oznámil, že v utorok 20. júna o 6.00 hod sa začne ostrý, časovo neobmedzený štrajk pracovníkov automobilky Volkswagen Slovakia. Ostrý štrajk je podľa neho dôsledkom 11 neúspešných kôl rokovaní s vedením podniku.

"Táto situácia nie je dobrá, vôbec nás neteší, pretože mali sme tendenciu 11 kôl vyjednávať, dosť tvrdo vyjednávať, sme ochotní stále jednať, ale zamestnávateľ vôbec nebral naše pripomienky do úvahy, viac menej hľadal možnosti, ako sa nedohodnúť miesto toho, aby hľadal možnosti, ako sa dohodnúť," povedal Smolinský.

Podľa Smolinského ostrý štrajk znamená, že v závode bude zastavená výroba. Štrajk ako zdôraznil, prebehne v súlade so zákonmi Slovenskej republiky. Ostrý štrajk označil za historickú udalosť v podniku, keďže za jeho existenciu sa uskutoční po prvý raz. Očakáva účasť približne 80 % zamestnancov.

Do štrajku idú Moderné odbory Volkswagen s 12 požiadavkami, pričom tou hlavnou ostáva zvýšenie tarifných miezd o 16 %. Svoju požiadavku odôvodňujú rekordnými hospodárskymi výsledkami VW SK, vysokou kvalitou pracovníkov, ktorá by mala byť aj primerane odmenená.