Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Žiga: Pripravujeme druhý balíček na zlepšenie podnikania na Slovensku

Na snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga (SMER-SD) prichádza na 101. rokovanie vlády SR 25. apríla 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Šéf rezortu hospodárstva si myslí, že podnikateľom by možno pomohlo napríklad zjednodušenie odvodov.

Bratislava 25. apríla (TASR) – Ministerstvo hospodárstva SR pripravuje druhý balíček na zlepšenie podnikania na Slovensku. Po stredajšom zasadnutí vlády to avizoval šéf rezortu Peter Žiga (Smer-SD).

Kabinet vzal na stredajšom rokovaní na vedomie Správu o stave podnikateľského prostredia v SR. Konštatuje sa v nej, že v podnikateľskom prostredí Slovenskej republiky sa vlani prejavili mierne znaky poklesu jeho kvality.



Žiga uviedol, že aj ministri na rokovaní hovorili k tomu, akým spôsobom by vedeli prispieť k znižovaniu administratívnej záťaže pre podnikateľov. Jednotlivé opatrenia na pomoc podnikateľom však vznikajú podľa ministra za okrúhlym stolom, takže väčšinu z nich prinášajú aj samotní podnikatelia.


Čo sa týka daňového zaťaženia na Slovensku, Žiga nemá pocit, že by bolo "šialene vysoké". "Sú naše okolité krajiny, ktoré ho majú nižšie, napríklad Maďarsko, ale aj vyššie, napríklad Rakúsko," priblížil minister.

Myslí si, že podnikateľom by možno pomohlo napríklad zjednodušenie odvodov. A teda, že by sa vyberali jednou dávkou. Napríklad, že by podnikateľ odviedol na jeden centrálny účet konkrétnu sumu a tá by sa následne rozdistribuovala podľa jednotlivých odvodových zaťažení ďalej. Či už zdravotné odvody, sociálne odvody alebo dane. Toto je však podľa Žigu otázka na finančnú správu, či ministerstvo financií a ďalšie príslušné orgány.