Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

OSN očakáva, že globálna ekonomika v rokoch 2019 a 2020 vzrastie o 3 %

Zasadnutie OSN, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa správy sa zamestnanosť zvyšuje, ale kvalita pracovných miest zostáva slabá. Takisto je potrebný podstatne rýchlejší rast ekonomiky v Afrike, aby sa jej obyvatelia dostali z chudoby.

Ženeva 21. januára (TASR) - Organizácia Spojených národov (OSN) očakáva, že globálna ekonomika v tomto aj budúcom roku vzrastie o 3 % po expanzii o 3,1 % vlani.

OSN vo svojej správe s názvom Stav a vyhliadky svetovej ekonomiky (World Economic Situation and Prospects) zverejnenej v pondelok uviedla, že je potrebné urýchlene prijať konkrétne opatrenia, aby sa splnili ciele týkajúce sa vykorenenia chudoby do roku 2030.

"Rast je krehký, zostávajú obrovské neistoty, ukazujú sa riziká. Nerozišli sme sa s dedičstvom finančnej krízy z rokov 2008 - 2009. Stále sme v novom abnormále," uviedol šéf globálnych a rozvojových stratégií Konferencie Spojených národov pre obchod a rozvoj (UNCTAD) Richard Kozul-Wright.

Podľa správy sa zamestnanosť zvyšuje, ale kvalita pracovných miest zostáva slabá. Takisto je potrebný podstatne rýchlejší rast ekonomiky v Afrike, aby sa jej obyvatelia dostali z chudoby.

Vyše 700 miliónov ľudí žije pod hranicou extrémnej chudoby, z toho polovica v subsaharskej Afrike. "V Afrike sa musí rast ekonomiky zvýšiť na dvojciferné úrovne, aby sa dosiahli ciele v oblasti znižovania chudoby, čo je výrazne nad mierami rastu zaznamenanými počas uplynulých 50 rokov," uvádza sa v správe.

Krátkodobé vyhliadky globálnej ekonomiky sú podľa Kozula-Wrighta relatívne povzbudzujúce. Mnohé riziká však v uplynulých mesiacoch začali budiť väčšie obavy. Medzi ne patrí doznievanie ekonomických stimulov v USA, spomalenie rastu v Číne a Nemecku, odchod Británie z Európskej únie, stav talianskeho bankového sektora rovnako ako nadmerná zadlženosť aj desaťročie po finančnej kríze.