Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Okruh prijímateľov regionálneho príspevku sa rozšíri o podnikateľov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Novela prináša aj zvýšenie počtu najmenej rozvinutých okresov.

Bratislava 21. februára (TASR) - Okruh prijímateľov regionálneho príspevku sa rozšíri o fyzické osoby – podnikateľov. Vyplýva to z novely zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska. Novela nadobudne účinnosť 1. apríla.

Novela prináša aj zvýšenie počtu najmenej rozvinutých okresov. Dosiahne sa to zmenou výpočtu miery evidovanej nezamestnanosti pre zápis do zoznamu najmenej rozvinutých okresov z 1,6-násobku na 1,5-násobok priemernej miery evidovanej nezamestnanosti.

Právna norma tiež upravuje pôsobnosť Úradu vlády Slovenskej republiky a okresných úradov v sídle najmenej rozvinutých okresov, spôsob kreovania, pôsobnosť a zloženia Rady pre rozvoj najmenej rozvinutých okresov a vytvorenie výborov na okresnej úrovni.

Novela zakotvuje aj ustanovenia o ročných prioritách, ako vládou schválený záväzný dokument, ktorý predstavuje podklad pre poskytnutie regionálneho príspevku oprávneným prijímateľom a podmienky, za ktorých je možné regionálny príspevok poskytnúť.