Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Ochrancovia prírody sa obávajú monopolizácie trhu s potravinami

Ilustračné foto. Foto: BILLA

Rakúsko sa bude usilovať o zmenu Európskej dohody o patentoch. Vyhlásil to jeho minister pre technológie Alois Stöger.

Viedeň 17. septembra (TASR) - Kódom EP1069819 sa označuje jeden druh brokolice. Ide o európsky patent na brokolicu s názvom Beneforté, ktorá podľa vedcov obsahuje veľa buniek potláčajúcich rakovinu. Informuje o tom rakúsky denník Die Presse. Od roku 2011 ju bežne predávajú v britských supermarketoch. Stoji o polovicu viac ako nepatentované druhy tejto zeleniny.

Beneforté má aj vlastnú internetovú stránku. Je na nej odkaz na rozhodnutie Európskeho patentového úradu (EPA) v Mníchove o uznaní patentu na ňu. Sporné je, ako mohlo dôjsť k tomuto rozhodnutiu. Podľa európskej dohody sú patenty na zvieratá a rastliny na tomto kontinente zakázané.

EPA napriek tomu priznala už 120 patentov na špeciálne metódy chovu úžitkových zvierat a na kríženie odrôd zeleniny. Ďalších asi 1000 návrhov na priznanie patentov by mal úrad ešte schvaľovať.

V roku 2010 vzbudilo pozornosť odbornej verejnosti rozhodnutie odvolacieho senátu, ktorý rozhodol o patente na Beneforté i o odrode paradajok, ktorých dužina obsahuje menej vody, že "v podstate biologické procesy" nie sú patentovateľné. Samotná EPA pokladá otázku patentovateľnosti vlastností rastlín za otvorenú.

Ochrancovia životného prostredia vidia v rozhodnutí senátu prvý krok v boji proti agrárnym koncernom, akým je napríklad Monsanto, ktoré chcú patentmi monopolizovať trh s potravinami.

Mnohí kritici vidia príčinu porušovania dohody o neprípustnosti priznávania patentov na zvieratá a rastliny v tom, že EPA získava prostriedky pre svoju činnosť z udeľovania patentov žiadateľom. Tí platia aj za jeho schvaľovacie konanie. Z toho vyplýva, že úrad je vlastne sluhom priemyslu.

Rakúsko sa bude usilovať o zmenu Európskej dohody o patentoch. Vyhlásil to jeho minister pre technológie Alois Stöger. "Zvieratá a rastliny sa nemôžu a nesmú stať záležitosťou patentového úradu," uviedol. Dodal, že keď sa posúdi právna prax EPA, vznikne dojem, že k tomu dochádza už dlho.