Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Očakávaný zisk z PPC je 113 mil. eur, tvrdí Penta

Finančná skupina vyvracia tvrdenia ministra vnútra Daniela Lipšica , ktorý uviedol , že zisk z investície do Paraplynového cyklu bol 500 miliónov eur.

Bratislava 7. marca (TASR) - Zisk z desaťročnej investície do Paroplynového cyklu (PPC), očakávaný ku koncu roka 2013, odhaduje finančná skupina Penta na 113 miliónov eur. Predstavovalo by to ročné zhodnotenie o 17,5 %, vyčísľuje spoločnosť v dnes zverejnenej 14-stranovej analýze okolností týkajúcich sa privatizácie PPC.

Celková doterajšia investícia Penty do paroplynu dosiahla podľa tohto materiálu 150 miliónov eur a celkový výnos za 10 rokov, pozostávajúci z vyplatených dividend dosiahnutých na základe dlhodobých zmluvných vzťahov do roku 2013 a predpokladanej zostatkovej hodnoty PPC, sumu 263 miliónov eur.

Penta svojou analýzou reagovala na obvinenia ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH), ktorý v pondelok (5.3.) vyhlásil, že privatizácia PPC v roku 2004 prebehla nezákonným spôsobom a výrazne pod cenu. Štát mal podľa neho pri tejto transakcii prísť o 500 miliónov eur, ktoré mala na druhej strane zarobiť Penta, čo je podľa Lipšica dôvodom na zrušenie tejto privatizácie.


Penta: Lipšic zavádza"Lipšic prejavil buď hrubú neznalosť, alebo úmyselne zavádzal tým, že na tlačovej konferencii vyhlásil, že Penta už do roku 2009 zarobila na projekte PPC 500 miliónov eur. Okrem toho, že je to úplný nezmysel, pán minister má zjavne zmätok v terminológií, pričom nevníma rozdiel medzi tržbami, EBIDTOU, ziskom, či hodnotou spoločnosti," konštatuje na základe svojich výpočtov Penta.

V súvislosti s obvinením o predaji pod cenu finančná skupina pripomína, že medzinárodný tender na predaj paroplynu sa uskutočnil dvakrát, a to v rokoch 1999 – 2002 a v roku 2004. Trhová hodnota a ponuky pri obidvoch tendroch sa mali pritom pohybovať v rozpätí od 1 do 3,3 miliardy korún. "Reálna hodnota spoločnosti sa dá vždy overiť len predajom, t.j. záujmom skutočných kupujúcich, ktorí navrhujú cenu, nie názorom politika, či úradníka," argumentuje Penta, ktorá za 90-% podiel v PPC v roku 2004 zaplatila 2,011 miliardy korún. Zvyšných 10 % kúpila o tri roky neskôr od Slovenských elektrární (SE) za 600 miliónov korún.

Finančná skupina trvá na tom, že údajná výhodnosť dlhodobej zmluvy medzi PPC a SE, na ktorej mala získať spomínaných 500 miliónov eur, nebola zaručená. "Výhodnosť/nevýhodnosť zmluvy bola závislá od svetového vývoja cien energetických komodít, t.j. nebola vopred daná," tvrdí firma. Pripomína tiež, že jednou z podmienok privatizácie bola zmena tejto zmluvy v prospech elektrární, k čomu došlo v roku 2006.

"PPC na základe svojich záväzkov renegociovalo zmluvu s SE. Urobilo viacero významných ústupkov, ktoré v celkovom súčte predstavujú za obdobie 2007 až 2013 v nominálnej hodnote predpokladanú sumu 4,8 až 5,1 miliardy korún," vyčísľuje vo svojej analýze Penta.


Lipšic zopakoval svoje tvrdenia

Lipšic zopakoval svoje tvrdenia aj v blogu, zverejnenom v utorok (6.3.) večer na internetovej stránke denníka SME. "Verejne overiteľným faktom je, že len do roku 2009 Penta na PPC zarobila viac ako 500 miliónov eur, teda viac ako 15 miliárd korún. Rovnako je zrejmé, že štát prišiel o miliardy korún na zníženej kúpnej cene pri privatizácii Slovenských elektrární," tvrdí minister vnútra.

Takisto zopakoval, že výhodnosť zmluvy medzi PPC a SE bola pre Pentu istá. "Neisté bolo len to, ako veľmi bude zmluva pre Pentu výhodná," domnieva sa. "Viete si predstaviť, ako sa museli majitelia Penty od neistoty triasť, či na PPC kúpenom za 2 miliardy korún zarobia 15 miliárd, 10 miliárd alebo len 7 miliárd korún?" ironizoval snahu o spochybnenie jeho tvrdení Lipšic.