Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Obmedzenie predaja burčiaka na Slovensku sa nezruší

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Podľa liberálov nie je pre klimatické zmeny potrebné, aby bol predaj burčiaka na Slovensku časovo obmedzený.

Bratislava 23. októbra (TASR) – Časové obmedzenie predaja burčiaka na Slovensku sa nezruší. Parlament odmietol novelu zákona o vinohradníctve, ktorú do parlamentu predložili poslanci SaS Radoslav Pavelka a Anna Zemanová.

Podľa liberálov nie je pre klimatické zmeny potrebné, aby bol predaj burčiaka na Slovensku časovo obmedzený. Obmedzenie predaja burčiaka od 15. augusta podľa nich spôsobuje ťažkosti vinárom v prípade, že hrozno dozreje skôr a je potrebné ho spracovať. "Slovenských spracovateľov hrozna toto časové obmedzenie dostáva zároveň do pozície nekonkurencieschopného súťažiaceho subjektu na trhu, keďže v okolitých štátoch takéto obmedzenie buď nie je, alebo je časovo výhodnejšie," konštatujú v dôvodovej správe predkladatelia.

Ako ďalší argument za zrušenie obmedzenia predaja burčiaka uviedli, že zákon povoľuje počas kvasenia burčiaka proces kvasenia zastaviť, opätovne ho uviesť do kvasenia a následne ponúkať spotrebiteľovi. Podľa predkladateľov by mal tento návrh zákona pozitívny vplyv na podnikateľské prostredie.