Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Obmedzenie celkovej výšky záruk a úverov IBRD by sa malo zrušiť

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Rada guvernérov IBRD prijala v júli minulého roka návrh na zrušenie celkových úverových limitov v stanovách banky.

Bratislava 2. mája (TASR) - Obmedzenie celkovej výšky nesplatených záruk a účasti na pôžičkách Medzinárodnej banky pre obnovu a rozvoj (IBRD) by sa malo odstrániť. Vyplýva to z návrhu na schválenie zmeny Dohody o založení IBRD, ktorý vo štvrtok schválila vláda.

Medzinárodná banka pre obnovu a rozvoj je medzinárodná finančná inštitúcia, ktorá začala fungovať ešte v roku 1945. Je súčasťou skupiny Svetovej banky a v súčasnosti má 185 členov vrátane Slovenska. Ťažiskom činností IBRD je poradenstvo, čiastočné financovanie, resp. poskytovanie úverov pre programy, projekty a štrukturálne opatrenia, priblížil rezort financií.

Rada guvernérov IBRD prijala v júli minulého roka návrh na zrušenie celkových úverových limitov v stanovách banky. Členské krajiny boli následne vyzvané, aby iniciovali kroky potrebné na prijatie zmien v súlade s ich právnymi predpismi. Nové znenie dohody nadobudne platnosť tri mesiace po tom, ako banka potvrdí, že zmenu prijali tri pätiny členov, ktorí majú aspoň 85 % všetkých hlasov.

Zmena dohody nezakladá nové záväzky podľa medzinárodného práva. Nevyžaduje sa preto ratifikácia prezidentom ani súhlas Národnej rady SR a schválenie vládou je postačujúce.

"Zmeny stanov dohody sú v súlade so zahraničnými záujmami Slovenskej republiky, ako aj záväzkami SR vyplývajúcimi jej z iných medzinárodných dokumentov," doplnil v návrhu rezort financií.