Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Objem zlých úverov španielskych bánk dosiahol nový rekord

Foto: TASR/AP

Objem zlých úverov v portfóliách španielskych bánk nepretržite rastie od roku 2008, kedy sa skončil dlhý realitný boom.

Madrid 18. decembra (TASR) - Podiel zlých úverov v portfóliách španielskych bánk vyskočil v októbri na nový rekord, informoval portál rttnews.

Stále viac inštitucionálnych aj súkromných dlžníkov sa dostáva uprostred prehlbujúcej sa recesie do platobnej neschopnosti.

Podiel zlých úverov v októbri vzrástol na 11,23 % z 10,71 % v septembri. Ich celková hodnota dosiahla 189,62 miliardy eur oproti septembrovým 182,23 miliardy eur. Objem zlých úverov v portfóliách španielskych bánk nepretržite rastie od roku 2008, kedy sa skončil dlhý realitný boom.

Európska komisia (EK) v novembri schválila reštrukturalizačné plány štyroch zoštátnených španielskych bánk a vydláždila cestu k ďalšej pomoci od eurozóny. Španielske banky už môžu v rámci programu na rekapitalizáciu bankového sektora dostávať pomoc priamo z Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS).

Španielska ekonomika zostala v hlbokej recesii aj v 3. štvrťroku. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa medzikvartálne znížil o 0,3 % po 0,4-% poklese v 2. štvrťroku.

Informoval o tom portál rttnews.com.