Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Obchodná komora víta zámer dofinancovať armádu zo štátneho rozpočtu

Ilustračná snímka. Foto: Kerametal, s.r.o.

Výrobcovia obrannej techniky sú podľa SVOP SOPK pripravení spolupracovať s Ministerstvom obrany Slovenskej republiky v modernizačných projektoch.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Sekcia výrobcov obranného priemyslu (SVOP) SOPK pozitívne vníma snahu vlády dofinancovať zo štátneho rozpočtu potreby slovenskej armády. Zvýšené výdavky na obranu, ako v piatok informoval TASR predseda SVOP SOPK Martin Dušanič, pomôžu postupne odstraňovať investičný dlh, ktorý sa v oblasti modernizácie ozbrojených síl historicky vytvoril.

"Posilnením zdrojov v kapitole ministerstva obrany sme tiež vyslali pozitívne signály smerom k našim spojencom v Severoatlantickej aliancii. Naši vojaci si zaslúžia nové a kvalitné vybavenie," zdôraznil.

Výrobcovia obrannej techniky sú podľa Dušaniča pripravení spolupracovať s Ministerstvom obrany (MO) Slovenskej republiky v modernizačných projektoch. Slovenské podniky podľa neho nielenže disponujú zaujímavým výrobným portfóliom, ale majú bohaté skúsenosti aj s repasačnými programami.

Okrem dodávok pre domácu armádu sa podľa jeho slov vytvárajú dobré podmienky aj pre medzinárodné kooperačné projekty v obrannom priemysle.

"Podporujeme napríklad zaradenie inovovanej húfnice Zuzana do výzbroje našej armády, čo nám otvorí dvere smerom k partnerom v okolitých krajinách. Tiež treba vysoko hodnotiť pomoc Slovenska pri dodávkach Božien do Iraku v rámci ďalšej fázy odmínovania území obývaných civilistami. Takéto projekty majú zmysel a treba im dať zelenú," uzatvoril Dušanič.

Členovia SVOP SOPK tvoria kľúčovú výrobnú platformu slovenského obranného priemyslu, pôsobia prierezovo v takmer všetkých jeho subsektoroch od výroby a opráv pozemnej a leteckej techniky, cez hlavňové programy, muníciu, odmínovanie, až po simulátory a IT systémy a zamestnávajú viac ako 4.000 ľudí.

Ministerstvo obrany SR by malo v roku 2019 hospodáriť so sumou 1,66 miliardy eur. Rozpočtové výdavky na budúci rok v porovnaní s tohtoročným schváleným rozpočtom porastú o 581 miliónov eur, čo je o 53,7 percenta. Celkové obranné výdavky na rok 2019 sú rozpočtované vo výške 1,73 percenta HDP. Vyplýva to z návrhu rozpočtu na budúci rok, ktorý v uplynulých dňoch zverejnilo ministerstvo financií.