Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Britský maloobchodný reťazec Sainsbury's zruší 2000 pracovných miest

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Druhá najväčšia sieť supermarketov v Británii zápasí s rastúcim tlakom diskontných reťazcov a zvyšujúcich sa cien potravín.

Londýn 18. októbra (TASR) - Britský maloobchodný reťazec Sainsbury's zruší približne 2000 pracovných miest. Prepúšťanie, ktoré je súčasťou plánu na zníženie nákladov, sa dotkne zamestnancov v obchode, ako aj v administratíve.

Druhá najväčšia sieť supermarketov v Británii zápasí s rastúcim tlakom diskontných reťazcov a zvyšujúcich sa cien potravín. Už pred časom prišla s plánom na redukciu nákladov. Momentálne je v treťom roku prvého úsporného plánu, ktorého výsledkom by malo byť zníženie nákladov o 500 miliónov libier (560,87 milióna eur). Spoločnosť zároveň oznámila, že nový trojročný plán úspor v hodnote rovnako 500 miliónov libier sa začne v budúcom roku.

Vedenie siete dodalo, že väčšina pracovných pozícií, ktorých sa rušenie dotkne, bude priamo v supermarketoch. Dotknutým zamestnancom plánuje spoločnosť ponúknuť v rámci možností iné pracovné miesta, alebo odstupné.

Tlak diskontných reťazcov a rastúcich cien pociťujú aj iné britské maloobchodné siete. Medzi nimi aj najväčšia z nich, spoločnosť Tesco. Tá v júni tohto roka oznámila, že vo svojej britskej centrále zruší okolo 1200 miest. Ešte v októbri minulého roka spoločnosť predstavila plán znižovania úspor, v rámci ktorého chce do troch rokov znížiť prevádzkové náklady zhruba o 1,5 miliardy libier.