Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Obama upozornil Kongres, že ak nezvýši dlhový strop, poškodí ekonomiku

Barack Obama Foto: TASR/AP Photo

Podľa rozpočtového výboru Kongresu musia USA do marca dosiahnuť dohodu o zvýšení dlhového stropu.

Washington 14. januára (TASR) - Americký prezident Barack Obama dnes varoval členov Kongresu, že ak odmietnu na budúci mesiac zvýšiť dlhový strop USA, spôsobia chaos v ekonomike. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

Upozornil, že Amerika si nemôže dovoliť ďalšiu zdĺhavú diskusiu na tému, či bude mať dostatok financií na včasné vyplatenie účtov.

Obama sa na poslednej tlačovej konferencii na záver svojho prvého prezidentského mandátu sústredil najmä na fiškálne problémy, ktorým Spojené štáty čelia.

Podľa rozpočtového výboru Kongresu musia USA do marca dosiahnuť dohodu o zvýšení dlhového stropu, ktorý je v súčasnosti na úrovni 16,4 bilióna USD (12,29 bilióna eur), aby mohli ďalej financovať rozpočtový schodok vo výške 1 bilión USD.

Republikáni v Kongrese však pohrozili, že za zvýšenie dlhového stropu budú na odvetu požadovať redukciu výdavkov po tom, ako boli nútení ustúpiť zo svojich požiadaviek, aby odvrátili hrozbu tzv. pádu z fiškálneho útesu. Oba tábory, prezident aj republikáni, sa totiž až v úplnom závere minulého roka na poslednú chvíľu dohodli na predĺžení daňových úľav a ďalších opatrení na podporu ekonomiky, ktoré prijala ešte vláda exprezidenta Georgea Busha. Kongres tak síce dohodu o daniach schválil, ale odložil rozhodnutie o dlhovom strope.

Obama upozornil, že ak sa rokovania o dlhovom strope ocitnú v slepej uličke, poškodí to ekonomiku. Verí však, že "zdravý rozum" zvíťazí.