Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

NRSR prerokuje zvýšenie dotácie humanitárnej pomoci zrýchlene

Na archívnej snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR a Implementačná agentúra Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR na Špitálskej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Rezort práce dodal, že v záujme posilnenia ochrany základných ľudských práv obetí domáceho a partnerského násilia je potrebné podporiť i zariadenia núdzového bývania.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 17. apríla (TASR) - Vládny návrh novely zákona o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR prerokuje Národná rada (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní. Rozhodli o tom v stredu poslanci. Maximálna suma dotácie na podporu humanitárnej pomoci pre fyzickú osobu by sa mala touto legislatívnou zmenou zvýšiť na 1500 eur.

Novela zároveň zavádza osobitné podmienky pre poskytnutie dotácie v prípade živelnej pohromy, katastrofy, havárie alebo teroristického útoku, v dôsledku ktorých bol vyhlásený núdzový stav alebo mimoriadna situácia. "V tomto prípade sa navrhuje vždy pri vyhlásení núdzového stavu alebo mimoriadnej situácie poskytnúť dotáciu najviac v sume 1500 eur, čo sa môže v priebehu rozpočtového roka viackrát opakovať, ak dôjde k ďalšej mimoriadnej udalosti," uviedlo ministerstvo práce v dôvodovej správe.

Pokiaľ dôjde k značným škodám na majetku v rámci tej istej mimoriadnej udalosti, mohla by sa podľa schváleného materiálu dotácia zvýšiť maximálne na 3000 eur, pričom limit na jednu žiadosť je maximálne 1500 eur. Podanie žiadosti na podporu humanitárnej pomoci by malo byť možné do troch mesiacov od vyhlásenia mimoriadnej situácie alebo núdzového stavu.

Novela by zároveň mala výraznejšie podporiť rovnosť žien a mužov, ako aj aktivity a činnosti zamerané na predchádzanie a podporu riešenia domáceho násilia a iného ohrozenia správaním iných fyzických osôb, a to zvýšením maximálnej sumy dotácie na tieto oblasti z 20.000 eur na 150.000 eur v príslušnom rozpočtovom roku.

Rezort práce dodal, že v záujme posilnenia ochrany základných ľudských práv obetí domáceho a partnerského násilia je potrebné podporiť i zariadenia núdzového bývania, konkrétne bezpečné ženské domy a poradenské centrá tak, aby naďalej mohli kontinuálne poskytovať tieto služby obetiam domáceho násilia.

Novela by mala nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia.