Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Návrh osobitného odvodu pre obchodné reťazce je v druhom čítaní

Ilustračné foto Foto: TASR, Martin Baumann

Obchodné reťazce pôsobiace na Slovensku by mali od budúceho roka platiť osobitný odvod vo výške 2,5 % z ich čistého obratu.

Bratislava 23. októbra (TASR) – Obchodné reťazce pôsobiace na Slovensku by mali od budúceho roka platiť osobitný odvod vo výške 2,5 % z ich čistého obratu. Vyplýva to z návrhu zákona o osobitnom odvode obchodných reťazcov, ktorý do Národnej rady (NR) SR predložila skupina poslancov koaličnej SNS a plénum ho pri utorkovom hlasovaní posunulo do druhého čítania.

"Distribúcia pridanej hodnoty v rámci dodávateľského potravinového reťazca od prvovýroby cez spracovanie potravín po predaj je značne nerovnomerná, pričom obchodné reťazce majú v tomto reťazci dominantné postavenie z hľadiska zisku," tvrdia predkladatelia návrhu. V záujme spravodlivejšieho prerozdelenia je preto podľa nich potrebné vytvoriť nové mechanizmy na podporu domáceho poľnohospodárstva a potravinárstva. Potrebné je podľa nich financovať najmä odbyt poľnohospodárskych produktov a výrobkov, analýzy, prieskumy, výstavy a prezentácie súvisiace s odbytom poľnohospodárskych produktov a výrobkov.

Za obchodný reťazec návrh považuje zoskupenie obchodných prevádzkarní, ktoré má prevádzky aspoň v dvoch okresoch, minimálne 10 % obratu pochádza z predaja potravín konečnému spotrebiteľovi a tieto prevádzky majú jednotný dizajn, spoločnú komunikáciu a spoločné marketingové aktivity.

Odvodovým obdobím majú byť tri po sebe nasledujúce kalendárne mesiace účtovného obdobia danej firmy. Obchodný reťazec nebude odvod platiť, ak jeho výška za príslušné odvodové obdobie nepresiahne sumu 5000 eur.

Obchodné reťazce by mali samé podávať oznámenie o výške odvodu. Ak obchodný reťazec nepodá takéto oznámenie alebo nezaplatí odvod najneskôr do troch dní od jeho splatnosti, dostane pokutu vo výške 0,2 % z posledných známych výnosov. Za nesprávne vypočítaný odvod dostane pokutu vo výške 10 % z dlžnej sumy odvodu.

Návrh za zavedenie osobitného odvodu v parlamente ostro kritizovala opozícia. Proti návrhu sa opakovane vyjadrili aj zamestnávatelia či odborári z oblasti obchodu. Koaličná SNS, ktorá zákon pripravila, avizovala, že ešte bude predmetom diskusií.