Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Doktorandi denného štúdia nebudú mať nárok na sociálne poistenie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nezaradená poslankyňa Petrík upozornila, že na Slovensku nemá nárok na sociálne a dôchodkové poistenie, a teda ani na materskú dovolenku, zhruba 8000 študentov denného doktorandského štúdia.

Bratislava 23. októbra (TASR) – Sociálne poistenie pre doktorandov na dennom štúdiu sa na Slovensku nezavedie. Parlament v utorok odmietol návrh novely zákona o sociálnom poistení, ktorý predložili nezaradení poslanci Simona Petrík a Miroslav Beblavý.

Petrík upozornila, že na Slovensku nemá nárok na sociálne a dôchodkové poistenie, a teda ani na materskú dovolenku, zhruba 8000 študentov denného doktorandského štúdia. Chcela to zmeniť zavedením sociálneho poistenie pre doktorandov v dennom štúdiu.

Podľa poslankyne by mali doktorandky nárok na materské dovolenky, rovnako by sa im doktorandské štúdium započítavalo do dôchodku. Doplnila, že keď doktorandi napríklad ochorejú, budú mať nárok na pracovnú neschopnosť. Petrík vysvetlila, že doktorandi v dennej forme štúdia sú považovaní z časti za študentov, a preto sa na nich nevzťahuje Zákonník práce.

"Mnohí doktorandi trávia na pracovisku denne šesť až osem hodín a žiadnym spôsobom sa to neodrazí v ich sociálnej ochrane či v starobe pri dôchodku. Rovnako nemajú mladé doktorandky v prípade, že otehotnejú, nárok na materské, len na rodičovský príspevok. Založenie rodiny tak mladí ľudia odkladajú," upozornila.

Beblavý považuje náklady na toto opatrenie skôr za investíciu ako výdavok. "Návrh bude mať negatívne vplyvy na rozpočet verejnej správy vo výške približne 800.000 eur ročne. Toto opatrenie však v konečnom dôsledku bude pre štátny rozpočet pozitívne. Je to skôr investícia ako výdavok, pretože doktorandi nebudú musieť odkladať rodinu na neskôr a vznikne tým priestor, aby mali viac detí," zdôvodnil.