Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rokovanie mimoriadneho výboru pre pôdohospodárstvo bolo prerušené

Gabriela Matečná, archívna snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Predmetom mimoriadneho rokovania výboru malo byť najmä využívanie pôdy vo vlastníctve a v správe Slovenského pozemkového fondu na účely agrodotácií.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Stredajšie mimoriadne rokovanie Výboru Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie prerušili pre neprítomnosť ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej (nominantka SNS). Neprítomná bola aj šéfka Slovenského pozemkového fondu (SPF) Adriana Šklíbová. Rokovanie iniciovali opozičné strany.

Predmetom mimoriadneho rokovania výboru malo byť najmä využívanie pôdy vo vlastníctve a v správe SPF na účely agrodotácií, ako aj vysvetlenie k medializovaným otázkam ohľadom podozrivých reštitúcií v okolí Bratislavy a Trnavy v rokoch 2013 až 2016.

"Boli sme uznášaniaschopní, bol schválený program, ale ministerka ani riaditeľka SPF sa nezúčastnili. Predseda výboru argumentoval, že 23. apríla obe zaslali ospravedlnenie, že sa nemôžu zúčastniť pre rokovanie s poľnohospodármi na východnom Slovensku. Výbor bol prerušený s tým, že sme požiadali predsedu výboru, aby dohodol s ministerkou a riaditeľkou SPF nový termín, na ktorom budeme v týchto témach pokračovať," priblížila opozičná členka výboru Anna Zemanová (SaS).

"Požiadali sme o zvolanie mimoriadneho výboru, na ktorý sme požiadali prizvať ministerku Matečnú a riaditeľku SPF Šklíbovú. Chceli sme od nich počuť stanovisko k aktuálne medializovaným záležitostiam ohľadom poskytovania agrodotácií a taktiež nakladania s pozemkami SPF na tieto účely. Mali sme pripravené uznesenie, kde sme chceli požiadať ministerku, aj riaditeľku SPF, aby prijali opatrenia, na základe ktorých bude verejne dostupný register žiadostí o nájom pozemkov SPF, čiže nielen výsledné rozhodnutia, ale aj žiadosti," spresnila opozičná poslankyňa.

Podľa nej by mal byť zverejnený taktiež register poberateľov priamych platieb na pozemkoch SPF, pretože sa stávajú situácie, že pozemky SPF sú prenajaté za lacný peniaz, na ktoré poberateľ poberá vysoké dotácie. "Taktiež sme chceli požiadať pani ministerku, aby realizovala opatrenia, ktoré zabezpečia poriadok v užívaní pôdy tak, aby nájomné zmluvy boli zverejňované v súlade s katastrálnym zákonom. Chceli sme sa spýtať, prečo sa do dnešného dňa tak nedeje," povedala Zemanová.

Opoziční poslanci podľa Zemanovej mali taktiež pripravené otázky na konkrétne kauzy v súvislosti s predajom pozemkov v Špačinciach. "Prehľadala som si tieto zmluvy, zistila som okrem už známych skutočností, že predmetné pozemky sú v chránenom vtáčom území, ktoré bolo vyhlásené v roku 2011," doplnila Zemanová.