Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Novo Nordisk sa dohodol na kúpe spoločnosti Cardior Pharmaceuticals

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Dohoda je v súlade s cieľom dánskeho koncernu rozšíriť ponuku produktov na liečbu kardiovaskulárnych chorôb.

Kodaň 25. marca (TASR) - Dánska farmaceutická spoločnosť Novo Nordisk v pondelok oznámila, že sa dohodla na kúpe biotechnologickej spoločnosti Cardior Pharmaceuticals so sídlom v nemeckom Hannoveri za 1,03 miliardy eur. TASR o tom informuje na základe správ DPA a Reuters.

Dohoda je v súlade s cieľom dánskeho koncernu rozšíriť ponuku produktov na liečbu kardiovaskulárnych chorôb.

Novo Nordis je známy predovšetkým liekmi na chudnutie Wegovy a Ozempic a má v úmysle posilniť svoju prítomnosť v oblasti liečby kardiovaskulárnych chorôb.

Pozornosť sa sústreďuje najmä na sľubný liek od spoločnosti Cardior - CDR132L na srdcové zlyhanie, ktorý je v súčasnosti vo fáze klinických testov. Má zastaviť a čiastočne zvrátiť priebeh ochorenia u ľudí so srdcovým zlyhaním, čo potenciálne vedie k dlhodobému zlepšeniu funkcie srdca.

Novo Nordisk plánuje začať druhú fázu štúdie CDR132L u ľudí so srdcovou hypertrofiou, čo je stav, ktorý spôsobuje, že steny srdcového svalu sa stávajú hrubšími a stuhnutými, čo ovplyvňuje schopnosť srdca pumpovať krv.

Uzavretie dohody sa očakáva v 2. štvrťroku 2024. Transakcia zahŕňa platbu vopred a dodatočné platby, ak sa dosiahnu určité vývojové a podnikateľské míľniky, uviedla spoločnosť a dodala, že obchod bude financovať zo svojich rezerv.