Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nórsko zaznamenalo prvý obchodný deficit za dva roky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ešte výraznejší rozdiel je pri medziročnom porovnaní, keď v septembri minulého roka evidovalo Nórsko obchodný prebytok na úrovni 22,3 miliardy NOK.

Oslo 15. októbra (TASR) - Obchodná bilancia Nórska zaznamenala minulý mesiac deficit, prvý takmer za dva roky. Ukázali to v utorok zverejnené údaje nórskeho štatistického úradu.

Podľa úradu zaznamenalo Nórsko v septembri obchodný schodok v hodnote 1,22 miliardy nórskych korún (121,21 milióna eur). Na porovnanie, v auguste bol obchodný prebytok na úrovni 5,28 miliardy NOK.

Ešte výraznejší rozdiel je pri medziročnom porovnaní, keď v septembri minulého roka evidovalo Nórsko obchodný prebytok na úrovni 22,3 miliardy NOK. Údaje za september tohto roka predstavujú prvý obchodný deficit od novembra 2017.

Čo sa týka pevninského Nórska (bez započítania lodného sektora a ťažby ropy a plynu z podmorských ložísk), obchodný deficit sa zvýšil. Zatiaľ čo v auguste dosiahol 22,42 miliardy NOK, v septembri predstavoval 29,1 miliardy NOK.

Vývoz aj dovoz v medzimesačnom porovnaní vzrástli, vývoz však zaznamenal iba minimálny rast. Dosiahol 0,1 %, pritom dovoz sa zvýšil o 10,9 %. V medziročnom porovnaní dovoz v septembri vzrástol takmer o 13 %, vývoz sa však prepadol o 19,5 %.

(1 EUR = 10,0653 NOK)