Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Nominálne mzdy rástli vo februári vo všetkých odvetviach

Štatistický úrad SR. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Deväť odvetví zaznamenalo aj reálny rast miezd, mierne zaostávanie na úrovni pol percenta bolo iba v informáciách a komunikácii.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Nominálne mzdy boli vo februári medziročne vyššie naprieč všetkými odvetviami, dvojciferným tempom rástli v troch z nich. Deväť odvetví zaznamenalo aj reálny rast miezd, mierne zaostávanie na úrovni pol percenta bolo iba v informáciách a komunikácii. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Priemerná nominálna mesačná mzda bola vo februári medziročne vyššia vo všetkých desiatich mesačne sledovaných odvetviach. Dvojciferným tempom rástla v doprave a skladovaní o 13 %, v priemysle o 12,6 % a v ubytovaní o 10,9 %. Po zohľadnení vplyvu inflácie, ktorá pomaly klesá, mzdy rástli aj reálne, a to vo všetkých odvetviach okrem informácií a komunikácie. Reálny rast miezd sa pohyboval od necelých 4 % vo veľkoobchode a stavebníctve do viac ako 9 % v doprave vrátane skladovania. Rast reálnych miezd nad 9 % bol naposledy zaznamenaný v januári 2023 v sektore ubytovania.

V prvých dvoch mesiacoch tohto roka rástli nominálne mzdy vo všetkých desiatich mesačne sledovaných odvetviach. Dvojciferným tempom nad 11 % rástli mzdy v priemysle a doprave spolu so skladovaním. Reálne mzdy v deviatich odvetviach boli v medziročnom pluse, a to v rozpätí od 2,4 % do 7,7 %. Inflácii zatiaľ neodolali len mzdy v informáciách a komunikácii, ktoré klesli o 1,2 %.

ŠÚ upozornil, že spolu so zverejnením údajov za január 2024 boli prepočítané celé časové rady v súvislosti s prijatými úpravami metodiky Zmena bázického obdobia a zatrieďovanie podľa činnostných jednotiek podniku.