Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Nemecký súkromný sektor sa v apríli vrátil k rastu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Hoci priemysel zostal v útlme, tempo poklesu továrenskej produkcie sa zmiernilo a dôvera medzi výrobcami dosiahla najvyššiu úroveň za posledný rok.

Berlín 23. apríla (TASR) - Nemecký súkromný sektor sa v apríli vrátil k rastu vďaka výraznému posilneniu aktivity v sektore služieb. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na v utorok zverejnené výsledky prieskumu spoločnosti S&P Global pre Hamburg Commercial Bank (HCOB).

Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý zahrnuje výrobné odvetvie aj sektor služieb, podľa predbežných údajov S&P Global tento mesiac vzrástol na 50,5 bodu z marcovej hodnoty 47,7 bodu. Dostala sa tak nad hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity v odvetví od jej rastu. Služby a spracovateľský priemysel tvoria spoločne viac ako dve tretiny výkonu nemeckej ekonomiky.

Osobitný index PMI pre sektor služieb vzrástol na 53,3 bodu z marcových 50,1 bodu a dostal sa najvyššie za posledných desať mesiacov. Služby môžu slúžiť ako katalyzátor pre celú ekonomiku, uviedol Cyrus de la Rubia, hlavný ekonóm HCOB.

Hoci priemysel zostal v útlme, tempo poklesu továrenskej produkcie sa zmiernilo a dôvera medzi výrobcami dosiahla najvyššiu úroveň za posledný rok. Index PMI vo výrobnom odvetví vzrástol na 42,2 bodu zo 41,9 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Prieskum tiež naznačil mierne zvýšenie cenových tlakov na začiatku druhého štvrťroka, keď sa inflácia zvýšila na strane vstupných nákladov aj výrobných cien.