Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Nemecko vyrobilo rekordných 44 % energie z obnoviteľných zdrojov

Veterné turbíny, ilustračné foto Foto: TASR/SINC

Na porovnanie, v roku 2006 sa produkcia z obnoviteľných zdrojov podieľala 39 % na celkovej výrobe elektriny.

Berlín 26. júna (TASR) - V Nemecku sa v 1. polroku vyrobilo až 44 % elektriny z obnoviteľných zdrojov, čo je nový rekord. Prispeli k nemu najmä veterné turbíny. Ukázali to v stredu predbežné údaje energetického združenia BDEW.

Na porovnanie, v rovnakom období minulého roku sa produkcia z obnoviteľných zdrojov podieľala 39 % na celkovej výrobe elektriny.

Veterné turbíny na pobreží vyrobili v 1. polroku 55,8 miliardy kilowatthodín elektriny, o 18 % viac ako vlani. Veterné turbíny na mori pridali ďalších 12 miliárd kilowatthodín, čo predstavuje nárast produkcie o 30 %.

Produkcia solárnej energie v sledovanom období vzrástla o 1 miliardu na 24 miliárd kilowatthodín.

Z ďalších obnoviteľných zdrojov bolo vyrobených celkovo 36,7 miliardy kilowatthodín energie, najmä z biomasy a vodných elektrární, čo bolo medziročne viac o 500 miliónov kilowatthodín. No hoci tieto čísla vyzerajú pôsobivo, podľa šéfa BDEW Stefana Kapferera je situácia stále problematická.

„Záznamy o obnoviteľnej elektrickej energii sú príjemným momentom, ale nesmú zakrývať základné štrukturálne problémy," vyhlásil. Podľa neho pri súčasnej miere expanzie totiž do roku 2030 obnoviteľné zdroje vyprodukujú 54 % elektriny, ale cieľ vlády je 65 %," upozornil.