Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Nemecká opozičná strana BSW vyzýva na zvýšenie minimálnej mzdy

Na archívnej snímke ľudia prechádzajú okolo budovy Reichstagu v Berlíne. Foto: TASR/AP

Výšku minimálnej mzdy v Nemecku určuje komisia zložená zo zástupcov zamestnávateľov a odborov. K 1. januáru 2024 sa zvýšila z 12 eur na 12,41 eura na hodinu.

Berlín 18. apríla (TASR) - Takmer 8,4 milióna zamestnancov v Nemecku, ktorí majú nárok na minimálnu mzdu, v minulom roku poberalo hrubú mzdu vo výške menej ako 14 eur na hodinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA, ktoré sa odvolalo na Spolkové ministerstvo práce.

Ministerstvo zverejnilo údaj vo štvrtok v odpovedi na otázku Alexandra Ulricha, poslanca politickej strany Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW) v nemeckom parlamente. Bilancia nezahŕňa stážistov, praktikantov a mladistvé osoby, ktoré nemajú nárok na minimálnu mzdu. Podľa nemeckého štatistického úradu dosahovala priemerná hrubá hodinová mzda zamestnancov na plný úväzok v minulom roku 25,94 eura.

Ulrich zopakoval výzvu svojej strany, aby sa minimálna mzda, ktorá je v súčasnosti na úrovni 12,41 eura na hodinu, zvýšila na 14 eur. Približne 8,4 milióna ľudí žije v neustálych obavách, že už nebudú schopní zvládnuť vysoké životné náklady, uviedol poslanec. Každý, kto pracuje na plný úväzok, by mal mať možnosť žiť dôstojne, zdôraznil Ulrich.

Výšku minimálnej mzdy v Nemecku určuje komisia zložená zo zástupcov zamestnávateľov a odborov. K 1. januáru 2024 sa zvýšila z 12 eur na 12,41 eura na hodinu.