Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nemecká ekonomika pokračuje tento rok v expanzii a solídnym tempom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nemecká ekonomika sa teší zo zvyšujúcich sa spotrebiteľských výdavkov. Ich motorom je rekordne vysoká zamestnanosť, rastúce reálne mzdy, zvýšenie istoty zamestnania a nízke náklady na úvery.

Berlín 22. februára (TASR) - Nemecká ekonomika pokračuje v expanzii a solídnym tempom. Naznačujú to viaceré údaje z najväčšieho hospodárstva eurozóny, ktoré ukázali, že domáci dopyt aj zahraničné objednávky na nemecké produkty vytrvalo stúpajú a podporujú tak rast hospodárstva. Berlín očakáva, že tento trend bude pokračovať. Uviedlo to nemecké ministerstvo financií (MF) vo svojej správe.

Nemecká ekonomika sa teší zo zvyšujúcich sa spotrebiteľských výdavkov. Ich motorom je rekordne vysoká zamestnanosť, rastúce reálne mzdy, zvýšenie istoty zamestnania a nízke náklady na úvery. Oživenie vývozu a firemné investície sa stali ďalšími ťahúňmi hospodárstva.

"Nedávne ekonomické údaje a podnikateľské ukazovatele naznačujú, že nemecké hospodárstvo na začiatku tohto roka pokračuje v raste," uviedlo ministerstvo v správe, ktorú aktualizuje každý mesiac.

Dopyt po nemeckých strojoch a zariadeniach v zahraničí jasne stúpa a nálada medzi výrobcami je dobrá, skonštatovalo ministerstvo s odvolaním sa nedávno zverejnené údaje o objednávkach.

Nemecká vláda očakáva, že spoločnosti budú naďalej vytvárať viac pracovných miest a zvyšovať mzdy, čo znamená, že súkromná spotreba zostane dôležitým motorom ekonomiky aj v roku 2018.

"Vzhľadom na pozitívny vývoj globálnej ekonomiky sa obchod bude dynamicky rozvíjať a spolu s ním sa zvýšia firemné investície do zariadenia," uviedlo ministerstvo.

Nemecká vláda predpovedá, že výkon jej hospodárstva sa v tomto roku zvýši o 2,4 %. Priemyselná a obchodná komora DIHK očakáva jeho rast na úrovni 2,7 %.