Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Návštevnosť hlavných londýnskych atrakcií po útokoch klesla

Ľudia sa pozerajú na kvety na mieste útoku pri Potters Field Park v Londýne. Foto: TASRAP

Merlin Entertainments, ktorá tiež prevádzkuje zábavný park Legoland, varovala, že tento trend môže pokračovať a situácia sa môže ešte zhoršiť.

Londýn 17. júna (TASR) - Turistický priemysel v britskej metropole začína pociťovať dôsledky nedávnych teroristických útokov. Podľa spoločnosti Merlin Entertainments, majiteľa známeho vyhliadkového kolesa London Eye a múzea voskových figurín Madame Tussauds, návštevnosť hlavných londýnskych atrakcií klesla.

Merlin Entertainments, ktorá tiež prevádzkuje zábavný park Legoland, varovala, že tento trend môže pokračovať a situácia sa môže ešte zhoršiť. Pred útokmi sa pritom Londýn tešil zvýšenému prílevu zahraničných turistov, ktorí sa snažili využiť výhody plynúce z oslabenia libry.

Atrakcia London Eye sa nachádza hneď vedľa mosta Westminster Bridge, kde sa uskutočnil marcový útok a podľa Merlin Entertainments bezprostredne po útoku 22. marca zaznamenali úbytok domácich návštevníkov.

Následné útoky v Manchestri a Londýne v priebehu uplynulého mesiaca viedli k ďalšiemu zhoršeniu domáceho dopytu. A vzhľadom na typický posun medzi rezerváciou dovoleniek a návštevnosťou, je zatiaľ ťažké predpovedať vývoj zahraničnej návštevnosti v najbližších mesiacoch.

Hlavné atrakcie zvyčajne pociťujú dôsledky teroristických útokov s určitým posunom (niekoľko týždňov alebo mesiacov), pretože väčšina zahraničných návštevníkov si rezervuje lístky vopred. Vplyv nedávnych teroristických útokov na atrakcie v Londýne je tak v tejto fáze nejasný.

Jasné však je, že Londýn, tak ako v minulosti, tieto problémy prekoná, uviedla spoločnosť Merlin, podľa ktorej sa návštevníci aj po predchádzajúcich nepríjemných udalostiach na istý čas vyhýbali jej atrakciám. Napríklad v roku 2015 spoločnosť zaznamenala výrazný pokles návštevnosti vo svojom zábavnom parku Alton Towers po tom, ako sa niekoľko milovníkov adrenalínu vážne zranilo pri jazde na jednej z atrakcií.

K poslednému útoku pritom došlo len v sobotu 3. júna, keď traja páchatelia najprv dodávkou zrazili ľudí na chodníku Londýnskeho mosta (London Bridge), potom pokračovali v jazde na Borough Market, kde na ulici, v baroch a reštauráciách nožmi útočili na ľudí.