Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rozpočet pre zdravotníctvo považuje Union ZP za nedostatočný

Ilustračný záber. Foto: TASR – František Iván

Dôvodom je povinné navyšovanie miezd v nemocniciach, potreby ambulantných lekárov a tiež plánované legislatívne zmeny v oblasti zdravotníctva, ktoré budú mať významný dosah na rozpočet.

Bratislava 11. októbra (TASR) – Union zdravotná poisťovňa (ZP), ktorá dlhodobo upozorňuje na potrebu výrazne dofinancovať zdravotníctvo, označila avizovaný rast zdrojov pre sektor za dobrú správu. "Navrhovanú výšku však nepovažujeme za dostatočnú," povedala pre TASR Elena Májeková, členka predstavenstva a riaditeľka sekcie nákupu zdravotnej starostlivosti zdravia Union ZP.

Dôvodom je podľa jej slov povinné navyšovanie miezd v nemocniciach, potreby ambulantných lekárov a tiež plánované legislatívne zmeny v oblasti zdravotníctva, ktoré budú mať významný dosah na rozpočet. "Podľa našich výpočtov v súvislosti s prípravou novej legislatívy nastane pre viaceré oblasti výrazný nárast výdavkov - v oblasti urgentných príjmov, dopad novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zmeny lekárskej služby prvej pomoci, oblasť úhrad v domoch sociálnej starostlivosti," vymenovala.

Pripomenula, že v súčasnosti nie je jasná výška sadzby za poistencov štátu ani dosah zavedenia 13. a 14. platu na základe tzv. sociálneho balíčka. "Dnes teda nie je zrejmé, ako bude navrhovaný rast zdrojov schopný pokryť všetky tieto požiadavky vyplývajúce z novej legislatívy a zároveň aj želané navýšenie príjmov pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti," doplnila Májeková.

Do zdravotníctva by malo ísť medziročne o vyše 2,7 percenta viac zdrojov, vyplýva z návrhu štátneho rozpočtu na rok 2018, ktorý dnes schválila vláda. Ten síce proti schválenému rozpočtu hovorí o raste 7,7 percenta, keďže však do sektora prišlo viac peňazí, než sa počítalo, rast bude reálne menší. Nárast zdrojov privítali aj Všeobecná zdravotná poisťovňa a Dôvera. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) považuje návrh rozpočtu za postačujúci.