Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Návrh európskej komisie umožní zaviesť jednotný obal cigariet

Ilustračné foto. Foto: TASR

Návrh tiež obsahuje možnosť úplného zákazu príchutí. Priniesť má najmä výraznejšie varovania. Návrh musia schváliť všetky krajiny EÚ a tiež Európsky parlament.

Brusel 18. decembra (TASR) - Európska komisia (EK) plánuje v stredu (19.12.) oficiálne predložiť návrh revízie smernice o tabakových výrobkoch, ktorá má priniesť výraznejšie varovania na cigaretových škatuľkách a úplný zákaz používania rôznych príchutí, ako napríklad mentolu. Návrh v predstihu získala agentúra Reuters.

Revidovaný návrh nezachádza až tak ďaleko ako v Austrálii, kde sa cigarety smú od začiatku decembra predávať už len v jednotnom obale, teda škatuľkách rovnakej farby bez loga výrobcu a s veľkými odstrašujúcimi obrázkami poukazujúcimi na dôsledky fajčenia. Jednotlivé štáty EÚ však budú mať možnosť takéto škatuľky na svojom území zaviesť.

Predpokladá sa, že navrhované sprísnené pravidlá, ktorých cieľom je odradiť najmä mladých ľudí od fajčenia, ešte viac znížia už aj tak klesajúci predaj cigariet v Európe. Objem predaja cigariet v EÚ dosiahol minulý rok 576 miliárd kusov, čo od roku 2007 znamená pokles o viac než 100 miliárd. Navyše, nové pravidlá by mohli znamenať precedens aj pre rastové trhy ako Ázia a Afrika. Podľa EK sú však tabakové produkty hlavnou príčinou predčasných úmrtí v Európe, pričom ročne si vyžiadajú 700.000 životov.

Aktuálny návrh komisie počíta s tým, že kombinované varovania (obrázok plus text) budú musieť zaberať 75 % plochy na obidvoch stranách škatuliek tabakových produktov. Jednotlivé štáty však môžu ísť ešte ďalej. Návrh okrem toho prináša zákaz "tenkých" cigariet, ako aj predaj škatuliek s menším počtom cigariet než 20.

Spoločnosť Reemtsma, najväčší výrobca cigariet v Európe, návrh EK ostro skritizovala. Ako uviedla, revidovaná smernica porušuje nemecké aj európske zákony v oblasti duševného vlastníctva. Podľa firmy takýto postup, ktorý potichu umožní zavádzanie jednotného obalu cigariet, zničí hodnotu značky, ktorú si jednotlivé spoločnosti budovali dlhé roky.

Návrh EK však neznamená, že tabakové spoločnosti sa v najbližšom období dostanú do problémov. Na to, aby vstúpil do platnosti, musia ho schváliť všetky krajiny EÚ, ako aj Európsky parlament (EP), čo je proces, ktorý môže trvať až dva roky, dodáva agentúra Reuters.