Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Nálada v americkom stavebníctve v máji nečakane klesla

Foto: TASR

Index dôvery amerických stavbárov zostavovaný NAHB a bankou Wells Fargo dosiahol v máji 45 bodov oproti aprílovej hodnote 51 bodov.

Washington 17. mája (TASR) - Vyššie úrokové sadzby hypoték ovplyvnili tento mesiac náladu v stavebnom sektore v USA, ktorá zaznamenala nečakaný pokles. Informoval o tom tento týždeň portál RTTNews, pričom sa odvolal na údaje Národnej asociácie staviteľov domov (NAHB) a banky Wells Fargo.

Index dôvery amerických stavbárov zostavovaný NAHB a bankou Wells Fargo dosiahol v máji 45 bodov oproti aprílovej hodnote 51 bodov. Ekonómovia očakávali, že index sa v máji meniť nebude.

K poklesu nálady v americkom stavebníctve tak došlo prvýkrát od novembra minulého roka, pod čo sa podpísalo najmä zvýšenie úrokových sadzieb hypoték. Tie podľa údajov hypotekárnej agentúry Freddie Mac dosiahli za posledné štyri týždne v priemere vyše 7 %, čo sa podľa šéfa NAHB Roberta Dietza odrazilo na nálade v stavebnom sektore.

Za poklesom hlavného indexu dôvery v stavebníctve sú všetky tri čiastkové indexy. Najvýraznejšie klesol čiastkový index poukazujúci na očakávania predaja v najbližších šiestich mesiacoch. Ten dosiahol v máji 51 bodov oproti aprílovej úrovni 60 bodov.