Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Na výmene gréckych dlhopisov potvrdilo účasť už 30 bánk

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

To je podľa Inštitútu pre medzinárodné financie 39,3 % z dlhu Atén , ktorý je v rukách súkromných investorov.

7. marca (TASR) - Zatiaľ je isté, že súkromní investori, ktorí vlastnia grécke dlhopisy v celkovej hodnote 95 miliárd eur, súhlasia s odpisom dlhu krajiny.

Celkovo 30 bánk, ktoré vlastnia grécky dlh v hodnote 81 miliárd eur, doteraz oznámilo, že sa zúčastnia na výmene dlhopisov, informoval dnes Inštitút pre medzinárodné financie (IIF). To je podľa IIF 39,3 % z dlhu Atén 206 miliárd eur, ktorý je v rukách súkromných investorov. Okrem toho grécky minister financií Evangelos Venizelos uviedol, že s výmenou súhlasia aj grécke investičné fondy, manažované gréckou centrálnou bankou, ktoré vlastnia dlhopisy krajiny za 14 miliárd eur.

Podľa dohody súkromní investori vymenia grécke štátne dlhopisy, ktoré majú vo svojich portfóliách, za nové, a to s nominálnou hodnotou nižšou o 53,5 % voči pôvodným dlhopisom, dlhšou dobou splatnosti a nižším úročením. Celkovo dosiahne strata investorov z gréckych dlhopisov takmer 75 %.




Atény tvrdia, že investori by mali ponuku využiť. Ak totiž Grécko nedostane od krajín eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF) druhý záchranný balík v celkovej hodnote 130 miliárd eur, ktorého podmienkou je odpis časti dlhu v rukách súkromného sektora, skrachuje a investori nedostanú vôbec nič.

V rukách súkromného sektora je celkovo grécky dlh v hodnote 206 miliárd eur. Grécko opakovane upozornilo, že nemá povinnosť uskutočniť výmenu, ak sa do nej nezapojí dostatok investorov, ktorí musia vlastniť minimálne 90 % gréckeho dlhu. Ak bude tento podiel pod 90 %, ale nad 75 %, Atény uplatnia tzv. klauzulu o kolektívnom postupe a prinútia zvyšných investorov, aby akceptovali straty z hodnoty gréckeho dlhu. Ak ale bude účasť súkromného sektora ešte slabšia, hrozí krajine bankrot a ten by podľa dôvernej správy Inštitútu medzinárodných financií (IIF) spôsobil eurozóne škody za viac ako jeden bilión eur. Ak dostatok investorov prijme dohodu, európski lídri by mali definitívne schváliť druhý balík pomoci pre Grécko na telefonickej konferencii 9. marca.