Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Na kvalitu nemeckej železničnej infraštruktúry sa sťažuje Švajčiarsko

Nemecká kancelárka Angela Merkelová (druhá zľava) sleduje v kabíne v spoločnosti šéfa Deutsche Bahn AG Rüdigera Grubeho prácu rušnovodiča ICE vlaku Stefana Baumgarta. Foto: TASR/AP

Kritika predtým prišla aj od nemeckého Spolkového kontrolného úradu. V správe konštatoval, že pri udržiavaní kvality železničnej infraštruktúry je veľa nedostatkov.

Bern 16. decembra (TASR) - Nedostatky v kvalite Deutsche Bahn (DB, Nemecká dráha) sa prejavujú aj na chode jednej z najdôležitejších európskych tratí. V sobotu (15. 12.) o tom hovoril šéf švajčiarskeho Spolkového úradu pre dopravu (BAV) Peter Füglistaler. Ide o južno-severný koridor spájajúci holandské prístavy Rotterdam a Antverpy cez Nemecko a Švajčiarsko s talianskym Janovom.

Füglistaler povedal, že nemecký štát v posledných rokoch jednoznačne investuje veľmi málo. „Situácia by sa mala teraz zmeniť. Z krátkodobého hľadiska nám však robí viac starostí kvalita DB,“ uviedol hlavný manažér BAV v rozhovore pre švajčiarsky rozhlas SRF. Dodal, že v tomto prípade nejde o Švajčiarsko ako štát, ale predovšetkým o zákazníkov železnice. Tí očakávajú presnosť a spoľahlivosť.

Kritika predtým prišla aj od nemeckého Spolkového kontrolného úradu. V správe konštatoval, že pri udržiavaní kvality železničnej infraštruktúry je veľa nedostatkov. Zaostávanie investícií sa zvyšuje napriek tomu, že spolková vláda výdavky zvyšuje.

Hovorca DB závery kontrolného úrad odmietol. Koncom novembra povedal, že vedenie dopravnej spoločnosti v nasledujúcich rokoch „plánuje rekordne vysoké investície“. Zvýši aj presnosť chodu vlakov a kapacitu objemu prepravy.