Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Na daniarov bude dočasne dohliadať monitorovací výbor

Prezident SR Ivan GašparovičFoto: TASR/Pavel Neubauer

Členmi monitorovacieho výboru majú byť - Jozef Kollár (SaS), Ondrej Matej (SDKÚ-DS), Anton Marcinčin (KDH), Ján Počiatek (Smer-SD) a Ivan Švejna (Most-Híd).

Bratislava 6. marca (TASR) - Na Finančnú správu (FS) SR bude od parlamentných volieb až do schválenia vládneho programu nového kabinetu dohliadať monitorovací výbor zložený z vybraných piatich členov parlamentného finančného výboru. Príslušnú legislatívnu úpravu dnes podpísal prezident SR Ivan Gašparovič, platná bude odo dňa zverejnenia v Zbierke zákonov.

Iniciatíva vyšla z dielne finančného výboru a Národná rada (NR) SR ju presadila minulý týždeň nepriamo cez novelu zákona o verejnom obstarávaní. Právna norma poveruje prezidenta na zostavenie tímu, ktorý by mal vzniknúť do piatku 9. marca.

Podpis zákona avizoval Gašparovič už skôr počas dňa po stretnutí s členmi finančného výboru. "Na 99 % ho podpíšem a najmä z toho dôvodu, že v článku 2 sa predlžuje lehota, v ktorej môže fyzická osoba ponúknuť bezodkladne Fondu národného majetku Slovenskej republiky zaknihované cenné papiere," povedal prezident.

Zároveň je však sklamaný z toho, ako je tento zákon koncipovaný. Podľa neho je totiž nesúrodý a nespĺňa legislatívne podmienky. "Čo mi najviac vadí v tomto zákone je, že monitorovací výbor spolu so mnou nemá možnosť žiadnych sankcií," upozornila hlava štátu.

Členmi monitorovacieho výboru majú byť piati poslanci z Výboru NR SR pre financie a rozpočet - Jozef Kollár (SaS), Ondrej Matej (SDKÚ-DS), Anton Marcinčin (KDH), Ján Počiatek (Smer-SD) a Ivan Švejna (Most-Híd).

Cenné papiere budú môcť občania prevádzať na FNM do konca roka 2013



Cenné papiere s nulovou hodnotou budú môcť Slováci prevádzať na Fond národného majetku (FNM) až do konca budúceho roka. Predĺženie lehoty prináša nepriama novela zákona o verejnom obstarávaní, ktorú dnes podpísal prezident Ivan Gašparovič.

"Technicky by sa to totiž v pôvodnom termíne nestihlo," vysvetlil predkladateľ návrhu Ondrej Matej z koaličnej SDKÚ-DS, pričom zmena začne platiť dňom zverejnenia v Zbierke zákonov. Pripomenul tiež, že približne 700.000 ľudí ešte nestihlo papiere na FNM previesť.

Podľa aktuálne platnej legislatívy sa tieto cenné papiere môžu prevádzať na fond iba do konca tohto roka. Ide o cenné papiere z prvej vlny kupónovej privatizácie, ktoré v zmysle zákona eviduje Centrálny depozitár cenných papierov (CDCP).

Monitorovací výbor chce po vymenovaní navštíviť daniarov



Po tom, ako prezident SR Ivan Gašparovič vymenuje výbor pre monitorovanie Finančnej správy (FS) SR, plánujú jeho členovia navštíviť pracovisko daňovej správy. Novinárom to dnes oznámili členovia Výboru Národnej rady (NR) SR pre financie a rozpočet len chvíľu po tom, ako prezident vyhlásil, že vznik monitorovacieho výboru pravdepodobne podporí.

Podľa poslanca za stranu Smer-SD a člena finančného výboru Jána Počiatka sa takáto kontrolná návšteva odohrá už v najbližších dňoch. Situácia na daňovej správe, ktorej stále chýba plne funkčný informačný systém, sa totiž zásadne nezlepšila. "Dokonca tie čísla, ktoré sa týkajú vratiek DPH, narastajú a narastajú aj sumy nevybavených žiadostí, ktoré sú už po lehote," povedal Počiatek.

Ako dodal jeho stranícky kolega Peter Kažimír, výbor disponuje informáciami, že ani situácia na colných úradoch nie je štandardná. Tie doteraz finančný výbor svojimi návštevami nekontroloval. "Nevieme vylúčiť, že sa pôsobenie monitorovacieho výboru nerozšíri aj na situáciu v colnej správe," skonštatoval Kažimír.

Povinná elektronická komunikácia k DPH sa pre problémy odkladá



Povinná elektronická komunikácia k dani z pridanej hodnoty (DPH) sa odkladá z apríla tohto roka až na január budúceho roka. Podpisom novely zákona o verejnom obstarávaní o tom dnes rozhodol prezident SR Ivan Gašparovič.

"Odkladá sa pre obrovské problémy, ktoré vznikli zavedením informačného systému," zdôvodnil (29.2.) ešte pri hlasovaní v parlamente svoj návrh opozičný poslanec Jozef Burian (Smer-SD) s tým, že ho následne podporila väčšina poslancov Národnej rady SR.

"Tento termín môže byť skrátený, ale žiaľ v dnešnom katastrofálnom stave nie je možné sankcionovať podnikateľov," uzavrel svoje argumenty pre odloženie komunikácie Burian.