Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

P. Kažimír je presvedčený, že parlament rozpočet bez problémov schváli

Na archívnej snímke minister financií SR Peter Kažimír Foto: TASR/Martin Baumann

V diskusnej relácii Kažimír zároveň priznal, že majú v rámci rozpočtu ešte niekoľko legislatívne otvorených vecí, ako príplatky za nočnú a víkendovú prácu či 13. a 14. platy.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Návrh rozpočtu na nasledujúce roky Národná rada (NR) SR v stredu (13.12.) bez problémov schváli. Je o tom presvedčený minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Parlament má o zákona roka hlasovať ešte dopoludnia.

V diskusnej relácii Rádia Expres Braňo Závodský Naživo Kažimír zároveň priznal, že majú v rámci rozpočtu ešte niekoľko legislatívne otvorených vecí, ako príplatky za nočnú a víkendovú prácu či 13. a 14. platy.

"Niekde časť verejnosti nie je úplne nadšená. Teraz mám na mysli hlavne zamestnávateľov. Tu je vláda v situácii, keď chce uhrať nejaký konsenzus. My za rezort financií budeme pritom a musíme strážiť, aby nám to sedelo s rozpočtom, ktorý schvaľujeme,"
uviedol minister. Na novú legislatívu je vytvorená v rozpočte rezerva 100 miliónov eur.

Kažimír zároveň avizoval, že na Slovensku budúci rok vznikne ďalších 30.000 pracovných miest. Vzhľadom na nedostatok pracovnej sily treba počítať aj s legálnou imigráciou. Ohľadom príplatkov za prácu cez noc a víkendy je podľa neho potrebné nájsť so zamestnávateľmi kompromis.

"Agenda je úplne legitímna. Smeruje len k tomu, aby sme ich naozaj nútili podeliť sa o časť zisku so svojimi zamestnancami a potvrdili, že náš model prežívania nemôže byť založený len na lacnej pracovnej sile," doplnil v diskusnej relácii.