Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Moderné odbory Volkswagen trvajú na požiadavkách, štrajk bude

Na snímke predseda predstavenstva automobilky Volkswagen Slovakia Ralf Sacht hovorí s novinármi počas brífingu po rokovaní s predstaviteľmi Moderných odborov VW SLovakia 19. júna 2017 v Bratislave. Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

Kedže nedošlo k dohode medzi Modernými odbormi Volkswagen a vedením Volkswagen SK utorok 20.júna o 6.00 h sa začne ostrý štrajk.

Bratislava 19. júna (TASR) - Ani dnešné popoludňajšie rokovanie medzi vedením spoločnosti Volkswagen Slovakia a Modernými odbormi Volkswagen neviedli k dohode.



"Posledná ponuka, ktorú nám dnes popoludní dalo vedenie VW SK, je pre nás neprijateľná," povedal po stretnutí Zoroslav Smolinský, predseda Moderných odborov Volkswagen. Znamená to, ako zdôraznil, že avízovaný ostrý časovo neodbmezený štrajk bude od utorka 20. júna od 6.00 hod.

Podľa vyjadrenia predsedu predstavenstva VW SK Ralfa Sachta odborári neprijali navýšenú ponuku tarifných miezd - o 4,5 % v tomto roku a v roku 2018 o ďalších 4,2 %. "Myslíme si, že sme predložili dobrú ponuku. Urobili sme ústretový krok, ale bez úspechu," povedal Sacht. Ako dodal, akceptácia požiadaviek odborov by značne poškodila podnik.

Vedenie spoločnosti plne rešpektuje právo zamestnancov na štrajk, riešenie vidí v ďalších rokovaniach, čomu, ako zdôraznil Sacht, sú stále otvorení.

Smolinský: V utorok 20.júna o 6.00 h sa začne ostrý štrajk



Kedže nedošlo k dohode medzi Modernými odbormi Volkswagen a vedením VW SK, v utorok 20.júna o 6.00 h sa začne ostrý štrajk. Potvrdil to dnes predpoludním predseda Moderných odborov Volkswagen Zoroslav Smolinský.

"Budeme musieť využiť všetky svoje práva, všetky svoje možnosti, ktoré máme a tou poslednou možnosťou je ostrý štrajk. Ostrý štrajk oficiálne začne o 6. hodine, kedy sa začnú zhromažďovať zamestnanci. Sme určite pripravení štrajkovať viac ako jeden-dva dni," povedal.


Ako ďalej uviedol, zamestnanci musia bojovať za spravodlivé finančné a pracovné podmienky. Podľa jeho slov je situácia vyhrotená, prestáva fungovať sociálny dialóg, ako aj personálna politika.

"My musíme upozorniť aj vedenie koncernu Volkswagen, že pokiaľ máme šikovných a lojálnych zamestnancov, tak potrebujeme mať vo firme aj zodpovedné vedenie. Zamestnanci zajtra dajú jednoznačne najavo, či máme pravdu alebo nemáme a budú za svoje práva bojovať," zdôraznil Smolinský.

Vedenie VW SK oznámilo, že dnes krátko popoludní sa stretne na rokovaní s odborármi v snahe odvrátiť hroziaci štrajk.