Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Štát chce sprístupniť viac informácií cez mobilné aplikácie

Peter Pellegrini Foto: TASR/Štefan Puškáš

V rámci vzdelávania a podpory internetovej ekonomiky chce Pellegriniho tím podporiť viacero oblastí.

Bratislava 24. februára (TASR) - Informácie o obchodných inšpekciách, voľných pracovných miestach či mapy kriminality na Slovensku by mohli byť dostupné prostredníctvom aplikácií v mobiloch či iných prenosných zariadeniach. Odporúča to poradný tím slovenského Digitálneho lídra a štátneho tajomníka Ministerstva financií (MF) SR Petra Pellegriniho.

"Pre rozvoj nových inovatívnych aplikácií zo strany start-up firiem je nevyhnutné, aby štát sprístupnil svoje dáta pre širokú verejnosť," vysvetlil tento zámer Pellegrini.

Ako zdôraznil, využívanie mobilných zariadení je v súčasnosti na vzostupe aj na Slovensku a konkrétne kroky v oblastiach ako OpenData a mGov by mohli významnejšie prispieť aj k hospodárskemu rastu krajiny a rozvoju internetovej ekonomiky. V tejto súvislosti chce Pellegrini podporiť práve vznik inovatívnych start-up firiem. Zníženie prevádzkových nákladov na informačné systémy štátu si sľubuje od širšieho využitia takzvaného cloud computingu.

V rámci vzdelávania a podpory internetovej ekonomiky chce Pellegriniho tím podporiť viacero oblastí. Ide napríklad o využívanie tabletov pri výučbe na školách, doplnenie učebných osnov o témy internetovej bezpečnosti, či aktivity zamerané na popularizáciu IT sféry. Štátny tajomník rezortu financií sa chce viac zaoberať aj informačnou bezpečnosťou či rozširovaním širokopásmového internetu. V tejto súvislosti bude potrebná aj zmena legislatívy, avizoval Pellegrini.