Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Georgievová: Rast v USA pomohol zlepšiť výhľad globálnej ekonomiky

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Americká ekonomika vlani vzrástla o silných 2,5 %, čím výrazne predstihla väčšinu ostatných vyspelých ekonomík.

Washington 11. apríla (TASR) - Silný rast v Spojených štátoch a v mnohých rozvíjajúcich sa ekonomikách pomohol zlepšiť celkové vyhliadky globálneho hospodárstva. Vyhlásila to vo štvrtok výkonná riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Americká ekonomika vlani vzrástla o silných 2,5 %, čím výrazne predstihla väčšinu ostatných vyspelých ekonomík. "Pomohla tomu silná spotreba domácností a podnikové investície a zmiernenie problémov v dodávateľskom reťazci," dodala Georgievová na podujatí vo Washingtone. Globálna ekonomika sa napriek niektorým predpovediam vyhla recesii a aj inflácia klesá o niečo rýchlejšie, než sa pôvodne očakávalo, pokračovala šéfka MMF.

"Stále je však veľa vecí, ktoré nám robia starosti," upozornila. Spomenula pritom rastúce geopolitické napätie, ktoré zvyšuje riziko fragmentácie globálnej ekonomiky. Poukázala aj na výzvy súvisiace s rastom verejných dlhov a rozsiahlym spomalením produktivity. Aj z týchto dôvodov MMF očakáva, že globálny rast v strednodobom horizonte zostane na úrovni tesne nad tromi percentami, teda pod historickým priemerom.