Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

MMF je ochotný rokovať o zmene podmienok gréckeho úveru

Grécko Foto: TASR/AP

Grécko dlhodobo neplní podmienky záchranných úverov, ktoré dostalo od krajín eurozóny a MMF

Washington 28. júna (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) bude uvažovať o zmene podmienok gréckeho záchranného úveru. Najprv však krajinu navštívi delegácia Trojky, ktorá pricestuje do Atén "začiatkom budúceho týždňa", uviedol hovorca fondu Gerry Rice.

Takzvaná Trojka sa skladá z Európskej centrálnej banky (ECB), Európskej komisie (EK) a MMF. Jej delegácia "zhodnotí aktuálne ekonomické trendy a stretne sa s novou vládou," uviedol dnes Rice na tlačovej konferencii vo Washingtone. Dodal, že zatiaľ nie je stanovený dátum pre začatie následných rokovaní o zmene podmienok záchranného programu.

"Dohodnuté ciele programu zostávajú základom pre tieto diskusie," uviedol Rice. "Ak má nová vláda nápady, ako dosiahnuť tieto ciele, sme otvorení takýmto diskusiám."

Grécko dlhodobo neplní podmienky záchranných úverov, ktoré dostalo od krajín eurozóny a MMF. Nová vláda sa už vyjadrila, že sa bude snažiť získať dva roky navyše na splnenie cieľov stanovených v druhom záchrannom balíku v hodnote 130 miliárd eur, dohodnutom vo februári. Pôvodne mali byť ciele splnené do roku 2014, grécka vláda požaduje predĺženie termínu do roka 2016.

Predstavitelia eurozóny tiež ponúkli, že mierne upravia podmienky záchranného balíka, ale rovnako ako MMF nie sú ochotní zmeniť jeho ciele. Proti radikálnej korekcii je predovšetkým Nemecko.

"Našou prioritou je vypočuť si novú vládu a jej názory," uviedol Rice. Dodal, že podľa odhadov MMF sa grécka vláda istý čas zaobíde bez uvoľnenia ďalšej tranže zo záchranného úveru.