Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Granty EHP a Nórska podporili kultúrne pamiatky sumou 23 miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Podporené bolo aj úsilie slovenských inštitúcií nadviazať a posilniť spoluprácu s ukrajinskými inštitúciami.

Bratislava 26. apríla (TASR) - V rámci programového obdobia 2014 - 2021 Grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Nórska bolo obnovených a revitalizovaných 20 národných kultúrnych pamiatok s prioritou obnovy a ochrany. Informoval o tom v piatok odbor komunikácie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR s tým, že jedna z nich je ešte v procese rekonštrukcie.

"Podporené pamiatky majú veľký potenciál pre rozvoj cestovného ruchu, pre podporu miestnej ekonomiky a regionálny rozvoj. Sú magnetom zážitkov, pripomínajú nám históriu, upevňujú lokálpatriotizmus. Je to spoločné bohatstvo, ktoré sme zdedili a musíme v čo najlepšom stave zanechať budúcim generáciám," uviedol štátny tajomník rezortu Michal Kaliňák.

Z Grantov EHP a Nórska sa podľa rezortu v programovom období 2014 - 2021 v rámci šiestich programov zrealizovalo takmer 170 projektov s podporou v celkovej sume 120 miliónov eur. Tie pomohli ženám ako obetiam násilia a ich deťom, zrekonštruovaných bolo tiež 20 národných kultúrnych pamiatok, podporila sa spolupráca medzi umelcami na Slovensku, v Nórsku, na Islande a v Lichtenštajnsku.

Podporené bolo aj úsilie slovenských inštitúcií nadviazať a posilniť spoluprácu s ukrajinskými inštitúciami. "Zamerali sme sa aj na procesy verejného obstarávania, integrity vo verejnej správe, otázky justície či nedovoleného obchodu s chemickými, biologickými, rádioaktívnymi a jadrovými materiálmi," dodal odbor komunikácie rezortu s tým, že slovenským podnikateľom bola umožnená podpora pri realizácií zelených inovácií a podporené boli aj startupy.

"Je našou ambíciou pokračovať s podporou kultúrnych pamiatok, kultúry aj umenia. Chceme preferovať integrované projekty, ktoré budú prepájať regióny, budú integrovať partnerov a mobilizovať zdroje," uzavrel Kaliňák.