Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Ministerstvu práce nešlo o čísla pri počte vystúpených z 2. piliera

Ján Richter (Smer-SD) Foto: TASR/Dušan Hein

Druhý pilier bol otvorený päť mesiacov, od začiatku septembra minulého roka do posledného tohtoročného januárového dňa.

Bratislava 1. februára (TASR) - Pri otváraní druhého piliera nešlo o čísla. Takto komentuje počet vstúpených aj vystúpených sporiteľov z tohto typu dôchodkového sporenia ministerstvo práce. Zo systému zatiaľ vystúpilo približne 80.000 sporiteľov, pričom definitívne čísla poskytne Sociálna poisťovňa až v pondelok (4.2.).

"Naším cieľom nebolo dosiahnuť, aby ľudia z druhého piliera vystúpili. Túto voľbu sme im dali preto, aby mali možnosť sa rozhodnúť, či aj napriek zmenám majú záujem ostať v druhom pilieri," konštatuje pre TASR hovorca rezortu práce Michal Stuška.

Ministerstvo považuje za dôležité, aké konkrétne profily poistencov sa rozhodli vstúpiť či vystúpiť. "To znamená najmä výšku ich príjmu, vek, ale aj ďalšie individuálne faktory," objasňuje. Posledné štatistiky pritom hovoria, že väčšina odídencov bola bez alebo s nízkym príjmom.

Druhý pilier bol otvorený päť mesiacov, od začiatku septembra minulého roka do posledného tohtoročného januárového dňa. Išlo pritom už o tretie otvorenie kapitalizačného piliera od jeho vzniku v roku 2005. Obe predchádzajúce otvorenia zrealizovala ešte prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD).

Ficova vláda prvýkrát otvárala dôchodkový pilier v januári 2008, a to na šesť mesiacov do konca júna toho roku. Za toto obdobie pilier opustilo viac ako 100.000 sporiteľov, pričom pre vstup sa rozhodlo približne 23.000.

K druhému otvoreniu došlo ešte v tom istom roku 2008, a to od polovice novembra 2008 až do konca júna nasledujúceho roka. V tomto období druhý pilier opustilo približne 66.000 Slovákov a vstúpilo do neho takmer 15.000.