Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Minister hospodárstva P. Žiga navštívil spoločnosť Samsung v Galante

Na archívnej snímke Peter Žiga. Foto: TASR Pavel Neubauer

Juhokórejská spoločnosť patrí k najvýznamnejším slovenským exportérom, jej slovenský závod v Galante sa sústreďuje na výrobu vyššej triedy televízorov a zamestnáva viac ako 2000 ľudí.

Galanta 16. augusta (TASR) – Minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) navštívil vo štvrtok spoločnosť Samsung Electronics Slovakia na účely podpory dôležitých exportérov. Stretol sa s najvyššími predstaviteľmi spoločnosti, pričom rokovali o aktuálnom vývoji slovenskej ekonomiky i podnikateľskom prostredí a následne navštívili výrobnú prevádzku. Na stretnutí sa diskutovalo o podmienkach pôsobenia vrátane podnikateľského prostredia, energetiky alebo trhu práce.

Ako uviedol minister hospodárstva, „štát má naďalej záujem podporovať dôležitých exportérov. Vláde záleží na tom, aby sa Samsung na Slovensku rozvíjal a investoval najmä do zvyšovania pridanej hodnoty. Strategicky podporujeme zavádzanie automatizácie, teda Priemyslu 4.0, inovácií, výskumu a vývoja. Toto je cesta, ktorá posilní konkurencieschopnosť našej ekonomiky. V tomto špecifickom prípade sa naše nástroje investičnej podpory týkajú aj západného Slovenska, kde je nezamestnanosť nízka,“ zdôraznil. Súčasne upozornil na možnosť investovať aj v ďalších regiónoch Slovenska s vyššou mierou nezamestnanosti.

Vedenie spoločnosti potvrdilo, že sa na Slovensku cíti dobre a viac ako 90 % mechanických častí finálneho produktu pochádza od lokálnych dodávateľov. V súčasnosti už žiadnu investičnú podporu nečerpá. Ako uviedol prezident spoločnosti Samsung Electronics Slovakia Chunjae Lee, „naša spoločnosť pôsobí na území Slovenska nepretržite 15 rokov, čoho výsledkom je aj produkčný míľnik v podobe 100-miliónteho výrobku. Chceme aj naďalej vytvárať pracovné príležitosti a aktívne prispievať do miestnej komunity, a tak trvalo udržať náš podnikateľský zámer na Slovensku.“ Dodal, že spoločnosť sa bude snažiť o to, aby v budúcnosti dosiahla ešte lepšie výsledky.

Symbolicky jubilejným výrobkom, ktorý predstavil prezident firmy, bol moderný televízor s ultravysokým rozlíšením z prémiovej rady. Na Slovensku sa vyvíja aj softvér pre televízory a aplikácie pre domáci trh.

Juhokórejská spoločnosť patrí k najvýznamnejším slovenským exportérom, jej slovenský závod v Galante sa sústreďuje na výrobu vyššej triedy televízorov a zamestnáva viac ako 2000 ľudí, z ktorých je 90 % zo Slovenska. Výrobca spotrebnej elektroniky patrí dlhodobo k oporám slovenskej ekonomiky a od svojho vzniku patrí aj k najväčším platcom daní.