Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Minister avizuje prvé konsolidačné opatrenia v auguste alebo septembri

Foto: TASR/Martin Baumann

Vývoj rozpočtu v tomto roku je podľa ministra financií Petra Kažimíra znepokojivý a z prostredia Európskej komisie má zatiaľ neoficiálne informácie, že očakáva deficit SR na úrovni 4,8 % HDP.

Bratislava 3. mája (TASR) - Prvé opatrenia na znižovanie deficitu verejných financií prijme vláda Roberta Fica (Smer-SD) ešte v tomto roku, s platnosťou od augusta alebo septembra.

Na dnešnom rokovaní finančného výboru parlamentu to v rámci predstavovania programového vyhlásenia nového kabinetu potvrdil minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Väčšina členov gestorského výboru, zastupujúcich vládnu stranu, sa následne s programovým vyhlásením stotožnila a odporučila ho plénu Národnej rady (NR) SR schváliť. Opozícia program naopak kritizovala ako nekonkrétny a vo viacerých oblastiach škodiaci slovenskej ekonomike.

Vývoj rozpočtu v tomto roku je podľa Kažimíra znepokojivý a z prostredia Európskej komisie (EK) má zatiaľ neoficiálne informácie, že táto inštitúcia očakáva tohtoročný deficit na úrovni 4,8 % hrubého domáceho produktu (HDP). Oficiálne hodnotenie má zverejniť 11. mája.

Podľa dávnejšieho plánu predchádzajúcej vlády mal schodok tento rok klesnúť na 3,8 %. Vlani na jeseň, po páde kabinetu Ivety Radičovej, parlament nakoniec schválil rozpočet s očakávaným záporným hospodárením na úrovni 4,6 % HDP.

"Ak neurobíme nejaké dodatočné opatrenia, deficit sa tento rok vyvíja na úrovni 4,8 %, čo sme už o percento odchýlení od trajektórie sľúbenej vlani v Programe stability," upozornil dnes Kažimír. V takom prípade podľa neho hrozí jednak riziko sankcie od EK na úrovni až 140 miliónov eur, ako aj vážne reputačné riziká z poškodenej dôvery SR na finančných trhoch.

Šéf rezortu financií preto konštatoval, že vláda musí prijať časť konsolidačných opatrení už tento rok. Z tohto dôvodu bude NR SR zasadať a prijímať zákony netradične aj v letných mesiacoch, aby prvé konsolidačné opatrenia začali platiť už v auguste alebo septembri.

Ešte v priebehu mája chce vláda rokovať o tejto téme aj so sociálnymi partnermi. "V máji potrebujeme dohodnúť základnú architektúru a potom z opatrení vybrať tie, ktoré môžu byť účinné už v druhej polovici tohto roka. Všetko bude jasné do konca mája," avizoval Kažimír.

V súvislosti s jeho úvahami o možnom opätovnom zavedení dane z dedičstva minister upozornil, že zatiaľ išlo iba o mediálne vyjadrenie jeho osobného názoru a tento bod sa nenachádza ani v programovom vyhlásení. "Daň z dedičstva určite nebude zavedená od 1. januára budúceho roka. Je to môj pohľad, ako by veci mohli fungovať, ale to neznamená, že je na tom zhoda alebo že by sme na tom pracovali," doplnil Kažimír.