Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Mikloš sa obhajuje, že vymyslel lepší dohľad nad FS SR

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na fungovanie FS SR tak dohliadne monitorovací výbor zložený z vybraných piatich členov Výboru NR SR pre financie a rozpočet.

Bratislava 6. marca (TASR) - Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) podľa vlastných slov presadzoval iné riešenie dohľadu nad Finančnou správou (FS) SR, ako je schválený monitorovací výbor parlamentu. Rozhodnutie Národnej rady (NR) SR však rešpektuje.

"Ponúkol som poslancom iné, podľa mňa lepšie riešenie, že ak je záujem, môžem nominovať poslancov z finančného výboru za členov riadiaceho výboru UNITAS, ktorý sa denne zaoberá situáciou a riešením problémov, ktoré tam sú," priblížil na dnešnej tlačovej konferencii.

Prezident SR Ivan Gašparovič s najväčšou pravdepodobnosťou podporí vznik špeciálneho monitorovacieho výboru, ktorý by mal v období od konania marcových volieb do schválenia programového vyhlásenia novej vlády dohliadať na činnosť Finančnej správy (FS) SR. Stane sa tak podpísaním nepriamej novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorú prijali poslanci NR SR v stredu 29. februára.


"

PREZIDENT: Na 99 % podporím vznik výboru, ktorý zmonitoruje činnosť FS SR



Na 99 % ho podpíšem a najmä z toho dôvodu, že v článku 2 sa predlžuje lehota, v ktorej môže fyzická osoba ponúknuť bezodkladne Fondu národného majetku Slovenskej republiky zaknihované cenné papiere," povedal po dnešnom stretnutí s členmi Výboru Národnej rady (NR) SR pre financie a rozpočet prezident SR Ivan Gašparovič.

Na fungovanie FS SR tak dohliadne monitorovací výbor zložený z vybraných piatich členov Výboru NR SR pre financie a rozpočet. Budú ho tvoriť Jozef Kollár (SaS), Ondrej Matej (SDKÚ-DS), Anton Marcinčin (KDH), Ján Počiatek (Smer-SD) a Ivan Švejna (Most-Híd).

Tu bude player


Ako ďalej prezident povedal, je trochu sklamaný z toho, ako je tento zákon koncipovaný. Podľa neho je totiž nesúrodý a nespĺňa legislatívne podmienky. "Čo mi najviac vadí v tomto zákone, je, že monitorovací výbor spolu so mnou nemá možnosť žiadnych sankcií," vyhlásil Gašparovič. Výbor tak podľa neho nemá možnosť nikoho stíhať v prípade, že zistí nejaké pochybenia.

Na druhej strane však bude monitorovací výbor robiť aspoň dohľad. "Keď už nič iné, tak nad touto Finančnou správou je dohľad veľmi potrebný," podotkol prezident. Medzi ďalšie jeho výhrady patrí, že zákon neustanovuje pre výbor konkrétne povinnosti a nehovorí ani o žiadnych pravidlách, podľa ktorých by mal v rámci svojej činnosti postupovať.

Podľa predsedu finančného výboru Jozefa Kollára nie je vymenovanie monitorovacieho výboru štandardným krokom, no neštandardná je aj situácia na FS SR. "Budeme sa v prvom rade zaujímať pravidelne o to, ako nový manažment Finančnej správy Slovenskej republiky napĺňa tie míľniky, ktoré si oni sami nadefinovali v takzvanom akčnom pláne konsolidácie Finančnej správy Slovenskej republiky," informoval po stretnutí s prezidentom Kollár.


"Je teraz v rukách pána prezidenta, aby vymenoval členov finančného výboru, ktorí budú tento proces monitorovať," reagoval stručne Mikloš. Na fungovanie FS SR tak bude dohliadať monitorovací výbor zložený z vybraných piatich členov Výboru NR SR pre financie a rozpočet. Tvoriť by ho mali byť Jozef Kollár (SaS), Ondrej Matej (SDKÚ-DS), Anton Marcinčin (KDH), Ján Počiatek (Smer-SD) a Ivan Švejna (Most-Híd).