Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Mikloš odhaduje rýchlejší rast ekonomiky

Minister financií Ivan MiklošFoto: TASR/Pavel Neubauer

Zároveň pripustil, že pri pozitívnom vývoji ekonomiky by mohol deficit verejných financií v tomto roku dosiahnuť aj menej ako plánovaných 4,6 %.

Bratislava 6. marca (TASR) - Aktuálne údaje o vývoji slovenskej ekonomiky sú podľa ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) pozitívnejšie, ako hovorili odhady ešte pred niekoľkými týždňami. Rast hospodárstva v tomto roku by tak mohol namiesto pôvodne predpokladaných 1,1 % dosiahnuť 1,6 %, prípadne aj viac.

Rast slovenskej ekonomiky ťahal výlučne čistý export, zhodujú sa analytici



Rast slovenskej ekonomiky v poslednom štvrťroku 2011 bol ťahaný výlučne čistým exportom. "Ten prispel k rastu hrubého domáceho produktu o 4,9 percentuálneho bodu. Naproti tomu domáci dopyt ďalej klesal, pričom zaznamenal negatívny príspevok na úrovni 1,5 p. b.," konštatoval analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršnák.

Jedinou položkou domáceho dopytu, ktorá v poslednom štvrťroku medziročne rástla, boli fixné investície s rastom 8,4 %. Konečné čísla však stiahli nadol zásoby v podnikoch, ktoré zaznamenali pokles. Zníženie nastalo aj pri maloobchodných tržbách a spotrebe domácností, ktorú zabrzdila zhoršujúca sa spotrebiteľská dôvera a výrazne spomalenie rastu miezd.

Ekonomiku nadol poslala aj klesajúca spotreba vlády, medziročne o 3,7 %. Ako však dodal generálny riaditeľ sekcie makroekonomických štatistík Štatistického úradu (ŠÚ) SR František Bernadič, rastu pomohol zvýšený výber dane z pridanej hodnoty (DPH). Išlo o výber takmer 174 miliónov eur na DPH z projektov verejno-súkromného partnerstva (PPP).



"Preto môžem dnes povedať, že dodatočné opatrenia za zhruba 140 miliónov eur, ktoré som predpokladal, že bude nevyhnutné prijať a ktoré ležia na vláde, nebude potrebné prijímať," zdôraznil Mikloš na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že už predložený materiál stiahne zo stredajšieho (7.3.) rokovania vlády.

Zároveň pripustil, že pri pozitívnom vývoji ekonomiky by mohol deficit verejných financií v tomto roku dosiahnuť aj menej ako plánovaných 4,6 %. "Ak sa potvrdia najaktuálnejšie prognózy, aj podmienky na konsolidáciu by boli ľahšie, aj keď ľahké to nebude," doplnil.

Štatistický úrad (ŠÚ) SR dnes zverejnil údaje o raste hrubého domáceho produktu (HDP) za minulý rok. Mikloš vyzdvihol, že s 3,3-% rastom bolo Slovensko druhou najrýchlejšie rastúcou ekonomikou v eurozóne a vo 4. štvrťroku sme mali dokonca vôbec najvyšší rast.

"Rast ekonomiky, a to je dobrá správa, ťahali najmä investície, pričom nadol pôsobila spotreba verejnej správy, kde sa prejavili účinky nevyhnutného šetrenia," zhodnotil tieto výsledky šéf rezortu financií.