Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Mihók: Rok 2022 bol poznačený neistotou a nepredvídateľnosťou

Na snímke predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Peter Mihók zdôraznil, že výrazný rast vnútornej a vonkajšej zadlženosti, ako aj slabé investície do budúcnosti nás dostávajú do štádia vysokej zraniteľnosti a straty kredibility.

Bratislava 28. decembra (TASR) – Slovenskú ekonomiku v roku 2022 poznačil rast nákladov na energie a ich dostupnosť, ale aj dostupnosť dôležitých materiálových a technologických výrobných komponentov. Negatívne pôsobila situácia na trhu práce, najmä v oblasti kvalifikovanej pracovnej sily, problémy v logistike a strata významných východných trhov, najmä Ruska, Bieloruska a Ukrajiny, zhodnotil končiaci sa rok predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók. Rok bol podľa neho poznačený vysokou mierou neistoty a nepredvídateľnosti v oblasti základných ekonomických nástrojov.

"Končiaci sa rok 2022 bol z pohľadu Slovenska rokom očakávaného ústupu pandémie, avšak súčasne aj rokom neočakávaných vplyvov rastúcich geopolitických konfliktov na svetovú, európsku, ako aj slovenskú ekonomiku," pripomenul Mihók. Dodal, že aj rok 2022 má svojich víťazov a porazených tak medzi významnými zahraničnými investormi pôsobiacimi v Slovenskej republike, ako aj medzi domácimi podnikateľskými subjektmi, veľkými aj malými.

Rok 2022 tiež podľa šéfa SOPK preveril odolnosť našich firiem a potvrdil, že ekonomika ako celok stále preukazuje svoju životaschopnosť a schopnosť riešiť novovzniknuté situácie bez podstatnej ujmy na predmete svojho podnikania. "Toto je dôležitý moment v situácii súčasnej domácej politickej nestability a pomerne nízkej schopnosti vlády operatívne a primerane prijímať opatrenia a riešenia na ochranu ekonomických záujmov našej krajiny" upozornil Mihók.

Šéf Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory zdôraznil, že výrazný rast vnútornej a vonkajšej zadlženosti, ako aj slabé investície do budúcnosti nás dostávajú do štádia vysokej zraniteľnosti a straty kredibility.