Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Miera inflácie v eurozóne sa spomalila na 1,4 %, potvrdil Eurostat

Foto: TASR/AP

Spotrebiteľské ceny v eurozóne vzrástli v januári medziročne o 1,4 %, uviedol Eurostat, čím potvrdil predbežný odhad zo začiatku februára.

Luxemburg 22. februára (TASR) - Spotrebiteľské ceny v eurozóne spomalili na začiatku tohto roka tempo rastu, pod čo sa podpísalo výrazné spomalenie rastu cien energií. Jadrová inflácia, ktorú pozorne sleduje Európska centrálna banka (ECB), však zaznamenala mierne zrýchlenie. Oznámil to v piatok štatistický úrad Európskej únie (Eurostat), ktorý tak potvrdil predbežné údaje.

Spotrebiteľské ceny v eurozóne vzrástli v januári medziročne o 1,4 %, uviedol Eurostat, čím potvrdil predbežný odhad zo začiatku februára. V decembri sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 1,5 %, čo znamená revíziu smerom nadol, keďže v rýchlom odhade Eurostat uvádzal decembrovú infláciu na úrovni 1,6 %.

Najviac sa pod januárový vývoj inflácie podpísali ceny energií. Tie sa zvýšili o 2,7 %, zatiaľ čo v decembri rast dosiahol 5,5 %.

Naopak, Európskou centrálnou bankou pozorne sledovaná jadrová inflácia nezahrňujúca ceny energií a potravín, dosiahla v januári 1,2 %. V porovnaní s vývojom v decembri sa tak zrýchlila, keď decembrový medziročný rast dosiahol 1,1 %.

Medzimesačne sa spotrebiteľské ceny v eurozóne v januári o 1 % znížili a čo sa týka jadrových cien, pokles dosiahol 1,2 %.

Aj v širšej Európskej únii sa inflácia na začiatku roka mierne spomalila. V januári dosiahla 1,5 %, zatiaľ čo v decembri predstavovala 1,6 %.

Z jednotlivých krajín EÚ najslabšie rástli spotrebiteľské ceny v Grécku, o 0,5 %. Nasledovali Chorvátsko a Portugalsko, kde medziročná miera inflácie dosiahla 0,6 %. Naopak, najvýraznejšie sa spotrebiteľské ceny oproti rovnakému obdobiu minulého roka zvýšili v Rumunsku (3,2 %), Lotyšsku (2,9 %) a v Estónsku a Maďarsku, kde vzrástli o 2,8 %.