Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Mesto Skalica opäť získalo ratingové hodnotenie A-

Skalica má zámer v nadchádzajúcom období zvyšovať aj prebytok bežného rozpočtu a vytvárať si tak rezervné zdroje, čo EUROPEAN RATING AGENCY,hodnotí pozitívne.

Bratislava 20. júna (Teraz.sk) - EUROPEAN RATING AGENCY, a.s. priradila Mestu Skalica dlhodobý rating v domácej mene na úrovni A-.

Výhľad ratingu je stabilný. Platnosť ratingu je jeden rok od dátumu jeho zverejnenia, t.j. od 20.6.2012. Skalica sa týmto hodnotením radí medzi subjekty s nízkym investičným rizikom a vysokou schopnosťou splácať svoje budúce záväzky.

Mesto Skalica, rovnako ako po minulé roky, aj v súčasnosti pokračuje s premyslenou stratégiou svojho rozvoja. Má snahu zapájať sa aj do oblastí širšieho záberu, ako sú štandardné povinnosti pre obce v SR, s víziou, že tieto oblasti v budúcnosti mestu prinesú ďalšie benefity. Rozvoj mesta sa v súčasnosti sústreďuje na skvalitňovanie životného prostredia, bytovú výstavbu, cestovný ruch, zlepšenie zdravotnej starostlivosti, zlepšenie podmienok pre seniorov atď.

Hospodárenie mesta v roku 2011 bolo prebytkové. Finančnú situáciu mesta Skalica agentúra hodnotí ako stabilnú. V roku 2012 má mesto plán dosiahnuť o 30 % vyššie príjmy a o 33 % vyššie výdavky v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Až 36 % celkových príjmov budú tvoriť príjmy z kapitálových grantov.

Skalica má zámer v nadchádzajúcom období zvyšovať aj prebytok bežného rozpočtu a vytvárať si tak rezervné zdroje, čo agentúra hodnotí pozitívne. Mesto však všetky svoje záväzky uhrádza riadne a včas v zmysle zmluvných podmienok. Ku koncu roka 2011 spĺňalo aj ukazovatele zadlženosti v zmysle rozpočtových pravidiel, pri ktorých sú nastavené limity (60 % a 25 %). EUROPEAN RATING AGENCY, a.s. konštatuje, že mesto Skalica je spoľahlivý a kvalitný partner na uzatváranie transakcií a spoluprácu.

Na území mesta Skalica a Hodonín vzniká medzinárodný projekt Vedecko-technologický park Morava – Záhorie pre transfer technológií. Ide o projekt pripravovaný za účelom etablovania univerzitného parku pre aplikovaný výskum a vznik univerzitného podnikateľského inkubátora v oblasti životného prostredia a zároveň vytvorenie územia na etablovania start–up spoločností pre podporu aplikovaného výskumu a inovatívnych produktov, etablovania investorov prenášajúcich výsledky aplikovaného výskumu do praxe v oblasti životného prostredia, energetiky a medicíny. Navrhovatelia v súčasnosti zvažujú dostupné možnosti financovania.

Uvedené ratingové hodnotenie je vyjadrením nezávislého názoru EUROPEAN RATING AGENCY, a.s. na schopnosť a vôľu hodnoteného subjektu splácať svoje záväzky včas a v plnej výške. Rating nepredstavuje investičné odporúčanie, ani odporúčanie na nákup, predaj alebo držbu konkrétneho cenného papiera. Rating je doplnkovým nástrojom komplexnej investičnej a finančnej analýzy, ktorá by mala predchádzať každému rozhodnutiu o transakcii s hodnoteným subjektom.

Viac informácií o uvedenom ratingovom hodnotení a jeho zdôvodnení, o ratingoch všeobecne, vysvetlenie metodológie a použitých ratingových škál je dostupných na web stránke EUROPEAN RATING AGENCY, a.s. www.euroratings.co.uk.