Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Memorandum, ktoré vydala SBA, je podľa odborárov len prázdne gesto

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

SBA sa v schválenom memorande zaviazala dodržiavať niektoré ustanovenia Zákonníka práce, ktoré je však podľa odborového zväzu každý zamestnávateľ povinný dodržiavať tak či onak.

Bratislava 15. októbra (TASR) – Memorandum, ktoré vydala Slovenská banková asociácia (SBA), je len prázdne gesto a výsmech vzhľadom na nízke mzdy a zlé pracovné podmienky zamestnancov. Tie spôsobujú vysokú fluktuáciu na pobočkách jednotlivých bánk. Myslí si to Odborový zväz pracovníkov peňažníctva a poisťovníctva (OZ PPaP).

SBA sa v schválenom memorande zaviazala dodržiavať niektoré ustanovenia Zákonníka práce, ktoré je však podľa odborového zväzu každý zamestnávateľ povinný dodržiavať tak či onak. Banky sa napríklad v memorande zaväzujú, že aj služobne starším zamestnancom umožnia dosiahnuť také mzdy, aké majú novoprijatí zamestnanci. "Týmto priznali, že doteraz porušovali zákon a platovo služobne starších zamestnancov diskriminovali," podotkol predseda OZ PPaP Svetozár Michálek.

Zároveň priblížil, že banky sa v memorande ďalej zaviazali včas informovať zamestnancov o hospodárskej situácii, vytvárať podmienky pre činnosť odborových organizácií, rozprávať sa s odborármi o hromadnom prepúšťaní a umožniť zamestnancom mať dva dni voľna v týždni. "To sú absurdné záväzky. Toto všetko predsa už dávno majú banky a aj ostatní zamestnávatelia povinnosť robiť. Oni si jednoducho vybrali niektoré ustanovenia Zákonníka práce a verejnosti oznámili, že ich budú dodržiavať, pričom v niektorých bodoch naznačujú, že doteraz Zákonník práce porušovali, alebo že ho budú porušovať aj naďalej," zdôraznil Michálek.

Ako príklad pokračujúceho porušovania Zákonníka práce uviedol, že banky sa v memorande zaviazali informovať o zmenách spôsobu odmeňovania, napríklad zverejnením mzdového poriadku. Podľa platného zákona má však každý zamestnávateľ povinnosť mzdové podmienky dohodnúť buď v pracovnej, alebo kolektívnej zmluve. Michálek upozornil, že je v rozpore so zákonom vydávať mzdové poriadky svojvoľne, bez dohody.

Stretnutia, z ktorých vyplynulo memorandum, podľa odborového zväzu SBA nazývala sociálnym dialógom. Odborári však tvrdia, že išlo o jednostranné diskusie bez ich účasti ako sociálneho partnera. Na začiatku sa OZ PPaP na týchto stretnutiach zúčastňoval. "Nemali sme však záujem pokračovať, lebo v skutočnosti nešlo o sociálny dialóg, ale o frašku. Ich cieľom bolo len, aby sme robili štafáž a na naše argumenty nijako nereagovali," dodal Michálek.

Navyše, podľa neho SBA nie je skutočným partnerom pre kolektívne vyjednávanie, keďže je to záujmové združenie právnických osôb založené podľa Občianskeho zákonníka a nie združenie založené podľa zákona o združovaní občanov. "Keďže SBA nie je naším skutočným partnerom a nemôžeme s nimi uzavrieť kolektívnu zmluvu, sú všetky takéto stretnutia marením času a pokryteckou hrou na sociálny dialóg. Z týchto stretnutí nemôže nikdy vzniknúť platná kolektívna zmluva, ktorá by bola právne vynútiteľná," tvrdí Michálek.

Odborový zväz súčasne vyzval bankovú asociáciu, aby začala viesť štandardný sociálny dialóg "tak, ako to robia všetky sociálne zodpovedné nadnárodné banky s ich odbormi v materských krajinách".

Prezídium SBA schválilo v septembri memorandum o dodržiavaní práv pracujúcich v bankovom sektore, podľa ktorého by práva zamestnancov v tomto sektore na Slovensku mali byť lepšie chránené.