Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Manuál ETP Slovensko má pomôcť pracovníkom v kontakte s chudobnými

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

S problémom chudoby úzko súvisí garantovanie a dodržiavanie ľudských práv, keďže práve chudoba je príčinou i následkom porušovania ľudských práv na najväčšom počte ľudí.

Košice 12. decembra (TASR) – Odbornú publikáciu s názvom Z chudoby k sebestačnosti, ktorá je manuálom pre pracovníkov verejnej správy, najmä pre pracovníkov úradov práce, vytvorila a v týchto dňoch vydala nezisková organizácia ETP Slovensko. Má pomôcť zvýšiť informovanosť a rozšíriť vedomosti, ktoré sú nevyhnutné pre lepšie porozumenie podstaty chudoby a odbúranie predsudkov a falošných mýtov pri práci s klientmi.

"Celkovým cieľom je porozumieť chudobe a znížiť napätie medzi väčšinou a menšinou na Slovensku, čiže tá publikácia pomôže scitlivieť všetkým ľuďom, ktorí profesionálne prichádzajú do styku s chudobnými, čo u nás sú prevažne Rómovia," uviedol v utorok pre novinárov spoluautor publikácie a expert neziskovej organizácie Miroslav Pollák.

ETP Slovensko sa spolu s organizáciami z ďalších ôsmich krajín podieľa na realizácii medzinárodného projektu Meníme diskurz, meníme prax: RARE – Rómovia ako ľudské zdroje. Súčasťou projektu financovaného z eurofondov je vytváranie nových metód na zvýšenie odbornosti tých, ktorí sa profesionálne venujú práci s nezamestnanými alebo inak sociálne znevýhodnenými občanmi.

"Čerstvá publikácia je voľne k dispozícii na webovej stránke ETP Slovensko práve tak, ako aj všetky ostatné doteraz vydané publikácie, ktorých cieľom je zlepšiť kvalitu života najchudobnejších obyvateľov," informovala za ETP Slovensko Beáta Hybáčková.

ETP Slovensko – Centrum pre udržateľný rozvoj sa dlhodobo venuje problematike chudoby, pričom sa zameriava na Rómov z marginalizovaného prostredia segregovaných osád na vidieku aj v mestách prevažne východného Slovenska. Do budúcna plánuje spracovať podľa potreby podobné manuály pre rôzne cieľové skupiny, ktoré reálne riešia problémy chudoby v praktickom živote.

S problémom chudoby úzko súvisí garantovanie a dodržiavanie ľudských práv, keďže práve chudoba je príčinou i následkom porušovania ľudských práv na najväčšom počte ľudí. Medzinárodný deň ľudských práv si svet pripomenul 10. decembra.