Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Letisko v Bratislave predpokladá v roku 2019 rozvoj nových liniek

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V tomto roku zároveň očakáva atakovanie hranice 2,3 milióna cestujúcich.

Bratislava 19. januára (TASR) – Letisko M. R. Štefánika očakáva pozitívny rok 2019, predpokladá aj rozvoj nových liniek. Z pohľadu ekonomiky by sa mal zároveň tento rok podľa predsedu predstavenstva bratislavského letiska Jozefa Pojedinca niesť v podobnom duchu ako ten predchádzajúci a mal by byť rastový.

V súčasnosti letisko podľa Pojedinca z pohľadu hospodárenia rastie vo všetkých ukazovateľoch a aj v roku 2019 sa prognózuje rast. Zároveň však upozornil, že letiska sa dotýka aj brexit. "Dívame sa na tento rok optimisticky, uvidíme, ako nám dopadnú rokovania, čo sa týka brexitu," doplnil.

V tomto roku zároveň očakáva atakovanie hranice 2,3 milióna cestujúcich. "Na základe odhadov, ktoré máme dnes, rok 2019 by mal počtom pasažierov kopírovať rok 2018," skonštatoval Pojedinec s tým, že Letisko M. R. Štefánika vybavilo v uplynulom roku 2.292.712 pasažierov. Predstavuje to 18-percentný nárast oproti roku 2017. Ide tak o najvyšší počet cestujúcich v histórii bratislavského letiska.

Predpokladá sa aj rozvoj nových liniek. "Podpísaná je zmluva so spoločnosťou Cyprus Airways, ktorý by mal nalietavať od 8. júna dvakrát týždenne linku do Larnaky," načrtol Pojedinec s tým, že sa otvára napríklad aj nová pravidelná linka do Antalye.

Okrem iného plánuje letisko v rámci investícií aj rekonštrukciu rolovacieho pásu, ktorá by mala byť zrealizovaná do termínu majstrovstiev sveta v hokeji. Pojedinec súčasne dodal, že sa darí postupne z roka na rok odmieňať vozový park a investovať do techniky tak, aby bolo letisko v Bratislave schopné držať krok s nárastom počtu pasažierov a dopravcov.